Isarescu: Aproape toata cresterea inflatiei din primele patru luni vine din sectorul alimentar

Data publicarii: 05-05-2011 | Finante-Banci



Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca aproape toata cresterea inflatiei din primele patru luni a fost generata de cresterea preturilor din sectorul alimentar, cu toti factorii de pe plan intern si extern.

"Intre factorii ce au contribuit la aceasta evolutie nefavorabila, avem in primul rand socurile adverse de natura oferte, ele au fost semnalate in raportul anterior ca riscuri si, din pacate, ele s-au materializat in totalitate: majorari substantiale ale preturilor marfurilor alimentare pe piata interna", a mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca aceste majorari au urmat socurilor adverse de pe piete externe, dar si unei situatii mai putin favorabile de pe pietele interne. 

"Daca aveam o productie mai mare, un sector agroalimentar mai bine pus la punct, cu canale de distributie mai eficiente, cu o situatie a stocurilor functionale, poate aceasta evolutie internationala se simtea mai putin in preturile interne", a mentionat Isarescu.

Acesta sustine ca productia interna a inceput sa contrabalanseze mai mult socurile externe in ceea ce priveste sectorul alimentar.

"Al doilea factor (de crestere a inflatiei, n.r.) a fost legat de preturile la carburanti. Aici am asistat in continuare la cresteri semnificative ale cotatiilor internationale ale petrolului. La majorarea pretului combustibililor interni au mai contribuit si accizele interne, care s-au majorat, plus eliminarea reducerii de acciza pentru produsele energetice cu continut de biomasa", a mai mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR spune ca se spera ca, daca pretul titeiului va scadea, "sa avem de asemenea un comportament corespunzator la pretul intern al carburantilor".

"Speram ca daca pretul titeiului va scadea sa avem de asemenea un comportament corespunzator la pretul intern al carburantilor. Uitandu-te empiric la aceste date, se pare ca in prezent pretul intern carburantilor a fost mai agresiv in sus comparativ cu episodul anterior. Avem ultimele prognoze internationale pe care noi le luam in considerare pentru evolutia pretului titeiului. Prognoza actuala este sensibil mai ridicata fata de prognoza din februarie 2011, ceea ce a influentat si prognoza noastra privind evolutia preturilor pe plan intern", a mai spus Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei si-a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 5,1%, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 3,6%.

Totodata, prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva o crestere temporara a ratei anuale a inflatiei in al doilea trimestru si reluarea dezinflatiei in a doua jumatate a anului, odata cu disiparea efectului direct al majorarii TVA

Rata anuala a inflatiei a ajuns in martie la 8,01%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 9,92%, a celor nealimentare cu 7,41% si a cresterii tarifelor la servicii cu 5,70%. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: