Vosganian explica de ce PNL nu se mai intalneste cu delegatia FMI: Abordarea lor e superficiala

Data publicarii: 09-05-2011 | Politica



Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian explica, pe blog, "de ce nu s-a intalnit PNL cu delegatia FMI", in acest sens argumentand ca abordarea reprezentantilor Fondului este "superficiala", iar prognozele acestora in ultimii ani au fost "in permanenta foarte departe de realitate".

"Trebuie sa spun de la bun inceput ca atitudinea noastra nu se refera la Fondul Monetar International in ansamblul sau. Noi acordam respectul cuvenit Fondului Monetar International ca institutie financiara internationala, dar ne manifestam dezacordul fata de modul in care reprezentantii FMI, insarcinati cu evaluarea felului in care guvernantii actuali si-au facut datoria, abordeaza realitatile romanesti", puncteaza Vosganian.

"Partidul National Liberal a facut o evaluare cu privire la corespondenta dintre prognozele FMI din anul 2008 pana in 2011 si a ajuns la concluzia ca acestea au fost in permanenta foarte departe de realitate (...) PNL nu poate avea incredere in evaluarile si prognozele FMI, fapt confirmat de nenumaratele erori inregistrate de-a lungul timpului. In plus, din 2009 si pana in prezent, acordul cu FMI a fost revizuit de cel putin sase ori, si de fiecare data in sens negativ.  Realitatile anului 2011 sunt extrem de departe de obiectivele prevazute initial in acordul incheiat cu FMI. A spune ca acordul incheiat de Romania cu FMI a fost un succes este o ofensa la adresa poporului roman", considera Vosganian.

Fostul ministru de finante sustine ca FMI ar trebui sa prezinte si o evaluare "cu privire la cat au costat poporul roman toate aceste erori de prognoza si de apreciere a oportunitatilor unor masuri economice", precum si cat i-a costat pe romani "faptul ca in 2009 FMI a tolerat neluarea unor masuri concrete si, mai ales, de ce delegatia FMI, in loc sa se axeze pe tematica specifica si impotriva oricarei evidente, a laudat, in permanenta, Guvernul, devenind un fel de agent electoral al acestuia".

"Abordarea FMI este superficiala. Acordul s-a derulat, in permanenta, fara sa existe un accept al Parlamentului. PNL poate avea discutii cu reprezentantii FMI, dar este foarte clar ca un acord atat de important pentru Romania trebuie dezbatut de legislativ", conchide Vosganian.

Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a declarat, vineri, dupa intalnirea cu liderii UNPR, ca PSD si PNL au ales sa nu se intalneasca cu reprezentantii institutiilor financiare prezente in aceste zile la Bucuresti. 

NewsIn