Randamentul fondurilor de pensii private obligatorii a scazut la 14,1% in aprilie

Data publicarii: 09-05-2011 | Finante-Banci



Randamentele obtinute de fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au scazut cu 2,5 puncte procentuale in ultimele sase luni, rata de rentabilitate anualizata medie a celor noua fonduri de pe piata ajungand la 14,1% in aprilie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Scaderea este de peste o jumatate de punct procentual comparativ cu nivelul din luna precedenta.

Fondurile de pensii au avut castiguri mai mici din investitii in ultimele luni deoarece dobanzile la depozite au scazut semnificativ, iar bursa a inregistrat un avans de numai 12,5% in ultima jumatate de an. In plus, spun analistii, piata locala de capital nu permite un spatiu de miscare foarte larg pentru administratorii fondurilor de pensii.

"Scaderea randamentelor nu iese dintr-un registru al normalitatii, fiind caracteristica intregii piete financiare. Daca administratorii ar avea posibilitatea sa investeasca intr-o piata de capital dezvoltata, ar putea sa-si diversifice plasamentele si sa obtina randamente mai mari. Bursa ramane un exponent interesant, dar care nu isi indeplineste in totalitate rolul", comenteaza Mihai Chisu, broker la IFB Invest.

Integral in Ziarul Financiar