Scandal fara precedent. BNR respinge la CEC doi vicepresedinti fara experienta bancara, propusi de PDL. Unul dintre ei este fiul prefectului de Cluj

Data publicarii: 10-05-2011 | Finante-Banci



Ministerul Finantelor controlat de PDL a adus CEC in situatia de nedorit ca BNR sa-i respinga doi conducatori desemnati. 


Banca Nationala a respins nominalizarile Ministerului Finantelor, care reprezinta statul ca actionar al CEC Bank, privind instalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj, in functia de prim-vicepresedinte cu atributii pe financiar, si a lui Razvan-Andrei Micu, consilier al ministrului Gheorghe Ialomitianu, ca vicepresedinte pe retail, afirma surse bancare.

Finantele sunt acum nevoite sa "reformuleze" nominalizarile: Stamatian, 34 de ani, este desemnat tot pentru rangul de prim-vicepresedinte al bancii de stat, dar de data aceasta ca responsabil cu retailul, in timp ce lui Micu ii va fi atribuit un post de membru neexecutiv al Consiliului de Administratie.

Contactati de ZF, reprezentantii BNR nu au dorit sa comenteze subiectul. Nici Ministerul Finantelor nu a furnizat explicatii pana la inchiderea editiei.

Stamatian si Micu au fost principalele schimbari pe care Ministerul Finantelor, controlat de PD-L, a incercat sa le opereze in echipa de management a lui Radu Ghetea, care detine functia de presedinte al CEC din 2007. Ghetea fusese numit la conducerea CEC de catre ministrul liberal Varujan Vosganian si a beneficiat constant de sustinerea BNR, sustinere care i-a asigurat si reinnoirea mandatului care tocmai ii expira.

Intr-un mod mai putin obisnuit pentru o institutie de stat, in care numirile sunt de regula politice, el a avut libertatea de a-si alege colaboratorii si astfel l-a adus la CEC pe Gheorghe Carabasan, un veteran al sistemului bancar, pe care l-a promovat in 2008 ca prim-vicepresedinte. De asemenea, a adus-o pe Mihaela Lucica Popa ca vicepresedinte pe corporate tot in 2007. Cu toate acestea, politicul a avut in mod constant tentative de a se infiltra sub o forma sau alta in conducerea celei mai mari banci de stat, insa cel putin la nivel de presedinte a fost rupta traditia schimbarilor operate de fiecare data cand un alt partid venea la putere.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: