MFP: Proiectul de scrisoare de intentie ce va fi transmis FMI, singurul document convenit cu Fondul

Data publicarii: 11-05-2011 | Politica



Ministerul Finantelor Publice (MFP) precizeaza prin intermediul unui comunicat transmis marti ca proiectul de scrisoare de intentie care urmeaza a fi transmis de catre autoritatile romane FMI este singurul document discutat si convenit cu reprezentantii Fondului in cadrul noului acord.

"Conform procedurii standard in cadrul Acordurilor cu institutiile financiare internationale a fost negociat un proiect de scrisoare de intentie care urmeaza a fi transmis de catre autoritatile romane Fondului Monetar International. Accentuam ca acesta este singurul document discutat si convenit de autoritatile romane cu reprezentantii FMI in cadrul acestui Acord. Acest document enumera principalele masuri de politica economica  care urmeaza sa fie adoptate in perioada urmatoare. Principalele masuri se axeaza pe continuarea procesului de consolidare fiscala, imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, eficientizarea activitatii companiilor de stat. Aceste masuri de politica economica vor fi insotite de masuri sociale pentru protejarea categoriilor vulnerabile ale populatiei", se arata in comunicatul MFP.

Potrivit reprezentantilor MFP, proiectul Scrisorii de Intentie se redacteaza si se negociaza cu reprezentantii misiunilor tehnice care au loc in Romania, misiuni care evalueaza Acordul stand-by incheiat intre Guvernul Romaniei si FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Dupa redactare, proiectul Scrisorii de Intentie este transmis de catre reprezentantii FMI la Departamentele din cadrul FMI pentru analiza. Aceste Departamente pot solicita clarificari privind continutul acestei scrisori.

In acelasi timp, Guvernul Romaniei analizeaza si include eventualele observatii  ale autoritatilor romane si/sau ale Departamentelor din cadrul FMI.

"Forma finala a Scrisorii de Intentie agreata de ambele parti este aprobata de catre Guvern printr-un Memorandum, prin care, de asemenea, i se acorda ministrului finantelor publice imputernicirea de a semna, impreuna cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, aceasta Scrisoare. Forma semnata a Scrisorii de Intentie este transmisa la FMI pentru a fi semnata de directorul general al FMI si discutata in Board-ul FMI", se mai spune in comunicat.

Dupa aprobarea acesteia in Board este data publicitatii, iar Guvernul Romaniei elaboreaza proiectul legii de ratificare a Scrisorii de Intentie care este transmisa Parlamentului.

Liderul PSD Adrian Nastase a publicat pe blog documentul FMI din cauza caruia a fost criticat de Traian Basescu, presedintele spunand luni seara despre insinuarile fostului premier ca sunt o propaganda de tip "bolsevic". Nastase spune ca "documentul a fost trimis guvernului roman pentru ca guvernul roman sa si-l insuseasca si sa-l trimita apoi, oficial, la Washington" si ca a suferit unele modificari in urma negocierilor din ultimele zile. El sustine ca, din draftul scrisorii de intentie catre FMI pe care l-a prezentat marti, rezulta ca "guvernarea e realizata mai curand de FMI decat de echipa care se ocupa de alegerile din PDL" si a aratat ca a facut public acest document pentru ca romanii trebuie sa stie ce li se pregateste.

Documentul facut public de Nastase este atasamentul unui mail trimis de Jeffrey Franks, pe 3 mai, mai multor oficiali romani de la BNR si de la Ministerul de Finante. Acesta seamana cu un draft de scrisoare al carei destinatar este seful FMI, Dominique Strauss Kahn, si care ar putea fi expediat de autoritatile romane. Mailul este destinat unor oficiali ai Comisiei Europene, Bancii Mondiale, FMI, dar a fost trimis si catre functionari romani: Adriana Marinescu de la BNR, fost director al directiei relatii internationale din BNR, catre secretarii de stat in Ministerul de Finante Gheorghe Gherghina, Bogdan Dragoi si catre Ioana Burla, fosta directoare in Finante.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a explicat marti, la Realitatea TV, ca documentul prezentat de Adrian Nastase este un "prim draft" al scrisorii FMI, intocmit inainte de negocierile finale, iar social-democratul incearca sa se transforme din "inculpat" in "aparatorul saracilor".

"Demersul domnului Nastase e un tertip pueril. Mai degraba as spune ca preocuparea domniei sale e de a crea perdele de fum intr-o perioada in care este chemat in fata justitiei. Ca un om care este foarte atent la comunicarea publica a domnului Nastase, va pot spune ca este aproape un modus operandi pentru dl. Nastase sa creeze perdele de fum", a spus Turcan.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu mai afirma ca Nastase, in calitate de fost premier, ar trebui sa stie ca documentele care cicula intre Guvern, FMI, CE si BNR nu pot fi descrise drept" documente secrete", ci este vorba despre un draft al scrisorii FMI. "Mare parte din lucrurile de acolo sunt publice, multe din ele au fost negociate, ce a aratat dl Nastase nu este altceva decat un prim draft", adauga Turcan, admitand practic ca documentul prezentat de social-democrat este autentic.

Consilierul prezidential da ca exemplu pentru faptul ca negocierile cu FMI nu sunt secrete vanzarea unui pachet de 10% din actiunile Petrom, inclus atat in "draftul" invocat, cat si in scrisoarea finala. "Orice jurnalist care intra pe Google si incearca sa afle de cata vreme se vorbeste despre vanzarea unui pachet minoritar din actiunile Petrom se va lamuri ca dl Nastase incearca sa manipuleze opinia publica", arata Turcan. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: