Peter Harrold (BM): majoritatea saracilor Europei traiesc in zonele rurale romanesti

Data publicarii: 11-05-2011 | Economie



Cei mai multi dintre saracii Europei traiesc in zonele rurale din Romania, ceea ce ar recomanda agricultura ca sector prioritar intr-o viitoare strategie de dezvoltare a Romaniei, a declarat marti Peter Harrold, directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Est, intr-un interviu acordat AGERPRES.

Peter Harrold a mai spus ca Romania trebuie sa isi elaboreze o strategie de dezvoltare bazata pe o larga consultare, nu numai pe dialogul in cadrul guvernului sau pe dialogul executivului cu FMI si Banca Mondiala. 

Romania are cea mai mica rata de absorbtie a fondurilor structurale din Europa, iar Bulgaria a cerut colaborarea BM pentru a mari rata de absorbtie, ceea ce guvernul roman intarzie sa faca. 

AGERPRES: Ati avut ocazia sa vedeti in desfasurare reformele din numeroase tari din Centrul si Estul Europei atat in timpul crizei, cat si dupa. Care credeti ca este motorul acestor reforme in Romania? 

Peter Harrold: Reformele din Romania nu ar trebui sa fie conduse de imperativul crizei, ci ar trebui sa fie bazate pe o viziune coerenta asupra viitorului. Romania s-a aflat in valtoarea unei crize, ceea ce nu este un lucru nou pentru o tara, si atunci tara dumneavoastra s-a repezit sa adopte o serie de reforme, care sa o scoata din criza. 

Nu putem spune ca acum Romania a iesit din criza, dar a trecut peste cea mai rea perioada. Lucrurile incep sa arate mult mai bine, deci este momentul sa fie elaborata o viziune pentru viitor, astfel incat acesta sa fie condus de propria conceptie despre dezvoltare a tarii, nu de factorii externi care vin si impun ca lucrurile sa mearga intr-o directie sau alta. 

AGERPRES: Cu alte cuvinte, acum ar fi momentul ca autoritatile romane sa elaboreze ele insele o strategie de dezvoltare ... 

Peter Harrold: Vedeti, cand se afla in plina criza, guvernul nu are timp suficient de gandire, pentru ca trebuie, ca sa spun asa, sa scoata apa care a intrat in barca. In alti termeni, Guvernul trebuie sa indeplineasca obiectivele trasate de FMI, de Uniunea Europeana, sa faca in asa fel incat sa isi onoreze toate datoriile financiare. Pur si simplu, in timpul crizei, Guvernul nu are suficient timp sa se gandeasca la perspective. 

AGERPRES: Si acum? 

Peter Harrold: Acum lucrurile sunt mai calme, este asigurata finantarea, situatia fiscala este si ea mai linistita, deci acum este momentul pentru reflectie. Intrebarea este insa daca e bine sa reflectezi de unul singur, iar raspunsul este categoric, nu. Daca stai si reflectezi de unul singur, sau numai impreuna cu FMI si Banca Mondiala, vei avea o perspectiva ingusta. 

Dimpotriva, acum este timpul sa lansezi dezbateri deschise, sa activezi dialogul social, sa antrenezi in acest proces oameni de conceptie, ONG-uri, mediul academic, intr-un cuvant, poporul. Acum este vremea unor intrebari de genul ce economie am vrea sa avem. E momentul sa spui: 'Stim ca strategia din ultimul deceniu nu a fost prea grozava, acum vrem una sustenabila, pe termen mediu'. 

AGERPRES: Pentru ca ati amintit despre strategia de dezvoltare, care ar fi sectoarele pe care ar trebui aceasta sa se intemeieze? Pe ce loc ar fi agricultura? 

Peter Harrold: Ati pomenit agricultura si eu cred ca ea ar trebui sa fie prima pe lista. Este probabil cel mai important sector la care ar trebui sa se gandeasca Romania, de o importanta unica. Romania are cel mai mare sector rural din intreaga Uniune Europeana. Aveti una dintre cele mai valoroase bogatii, constand in fertilitatea solului din UE. Acum 70-80 de ani, Romania era granarul Europei. Europa era hranita cu ceea ce produceau campiile manoase ale Romaniei, ceea ce nu se mai intampla acum. Acum, in schimb, cel mai mare numar de saraci care locuiesc in zonele rurale, din intreaga Uniune Europeana, traiesc in Romania, la tara. 

In aceste conditii, a avea o strategie care sa creasca productivitatea din agricultura, care sa le permita fermierilor sa obtina recolte mai mari, care sa stimuleze investitiile si concentrarea terenurilor agricole in ferme mai mari, sa readuca in circuitul agricol terenurile nelucrate, nu este un lucru usor, pentru ca daca era, ar fi fost deja facut, dar ar fi primul lucru la care autoritatile ar trebui sa se gandeasca. 

Un al doilea lucru la care ar trebui sa va ganditi ar fi incurajarea investitiilor. Investitiile straine sunt de o importanta capitala, asa cum putem vedea si de la alte tari din regiune. In primul rand, trebuie incurajate investitiile straine in acele sectoare industriale care genereaza exporturi. Uitati-va la Cehia, Slovacia, la Polonia, care au devenit locomotive ale unor industrii europene. Au, de exemplu, exporturi masive de automobile, care urca, in Slovacia, la 30% din totalul exporturilor si reprezinta un procent substantial din PIB. Si Romania are un potential insemnat in aceasta industrie. 

Asadar, acesta este al doilea sector prioritar: stimularea investitiilor straine care pot crea locuri de munca si pot produce articole de export destinate restului Europei. 

AGERPRES: Asta este ce ar trebui facut. Ce ne puteti spune despre drumul deja parcurs de Romania, dat fiind ca la un interviu precedent mi-ati spus ca Romania a fost una dintre tarile cel mai dur lovite de criza din intreaga lume? 

Peter Harrold: Contrastul este de-a dreptul izbitor. Dezechilibrele erau foarte severe, situatia era deosebit de instabila, incetase complet accesul pe pietele de finantare sau era foarte scump si pe termen foarte scurt. Consolidarea fiscala si monetara a pus bazele unei reveniri solide. Suntem foarte multumiti de progresele facute, de faptul ca programele au fost duse la bun sfarsit pentru prima oara in ultimii 10-20 de ani si tintele au fost atinse si exista decizia de a pastra cursul reformelor. 

Cititi interviul integral in Agerpres

Ultimele stiri pe BankNews.ro: