Guvernul ia in calcul schimbarea modului de acordare a subventiilor pentru caldura

Data publicarii: 12-05-2011 | Economie



Primul-ministru Emil Boc a solicitat unor ministere sa prezinte variante de acordare a subventiei pentru incalzire astfel incat acestea sa nu mai fie acordate si unor persoane cu venituri mari, ci doar celor cu venituri reduse.

"Ministerele de Finante, Administratiei si Internelor si al Muncii vor prezenta premierului in saptamanile urmatoare o serie de variante de lucru avand in vedere faptul ca subventia pentru caldura nu va mai fi acordata tuturor persoanelor, indiferent de venituri. Principiul se va schimba, insa persoanele cu venituri mici vor fi protejate in continuare", a declarat secretarul de stat Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului.

Decidentii din ministere urmeaza sa prezinte premierului variante cu termene de aplicare a noii metodologii, de definire a plafoanelor si a categoriilor de beneficiari. "Practic, Guvernul doreste ca banii din taxe si impozite sa fie utilizati eficient si ajutoarele de incalzire sa fie acordate celor care au cu adevarat nevoie si nu la persoane cu venituri consistente sau chiar agenti economici, care desfasoara activitati in blocuri de locuinte", a mai spus Muntean.

Subventiile la energia termica acordate la nivel central trebuie eliminate, in timp ce ajutoarele pentru incalzirea locuintei ar trebui sa creasca, oferind protectie pentru cei vulnerabili, a declarat, marti, Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

"Sunt subventii la nivel local, la nivel central si ajutorul de la Ministerul Muncii. Cele la nivel central ar trebui eliminate, iar alocatiile de sustinere ar trebuie sa creasca, sa ofere protectie pentru cei vulnerabili", a declarat Franks.

Oficialul FMI a precizat ca decizia va fi luata la nivelul Guvernului.

Seful misiunii Fondului Monetar International a declarat luni ca Executivul a luat decizia de liberalizare, in etape, a preturilor la gaze, respectiv pana in 2013 pentru consumatorii industriali si pana in 2015 pentru consumatorii casnici.

NewsIn