Presiune pe dobanzile la creditele in euro. Inflatia nemtilor creste peste asteptari

Data publicarii: 12-05-2011 | Finante-Banci



Inflatia in cea mai mare economie a Europei a crescut in aprilie peste estimarile initiale, dupa ce costurile energiei au avansat puternic. Banca Centrala Europeana este presata acum sa creasca dobanda cheie pentru a mentine a aduce inflatia in tinta.

Rata inflatiei, calculata dupa meroda europeana a indicelui armonizat, a sarit la 2,7% in aprilie de la 2,3% in martie, peste estimarile initiale de 2,6%. Preturile de consum au crescut cu 0,3% fata de martie, dupa ce initial era prevazuta o crestere cu 0,2%. Primele estimari ale inflatiei pentru intreaga zona euro arata o inflatie de 2,8% in aprilie, in crestere de la 2,7% in martie, peste tinta de pana in 2% a BCE. Cea mai mare contributie la cresterea inflatiei in Germania a avut-o energia, cu un avans de 10,5%.

 Desi inflatia este mica in comparatie cu nivelul de 8% inregistrat in Romania, Germania are o toleranta redusa la cresterea preturilor, in conditiile in care castigurile populatiei au o evolutie pozitiva modesta - cel mult 1,5% in ultimii ani.

Integral in Money.ro