Revolutie pe piata asigurarilor. CSA si firmele de profil vor sa stabileasca ele cat costa o mana sau un picior. Cum ar putea arata grila de despagubiri

Data publicarii: 12-05-2011 | Finante-Banci

Victimele accidentelor de circulatie ar putea fi despagubite conform unui sistem care va revolutiona modul de plata a daunelor de catre firmele de asigurari. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurari din Romania (UNSAR) lucreaza la elaborarea unui "Ghid privind despagubirile platite pentru vatamarile corporale".

Daca in acest moment despagubirile acordate de firmele de asigurari pentru vatamarile corporale sunt stabilite, in mare parte, de catre instante, care aproba de cele mai multe ori cererea partii vatamate, noul Ghid ar putea introduce un tip de plata dupa o anumita grila, respectiv o despagubire indicativa pentru o anumita vatamare.

"Cinic vorbind, este greu de explicat de ce mana unei victime a unui accident este mai ieftina decat mana altuia. Nu va pot spune cat un picior sau un deget. Ghidul va cuprinde repere pentru plata despagubirilor in cazul vatamarilor corporale", a explicat pentru gandul un director al unei companii de asigurari.

Reprezentantii societatilor de asigurari spun ca s-au confruntat cu situatii in care pagubitii vin si cer despagubiri in valoare de milioane de euro, cunoscand limitele maxime prevazute de legislatia UE. "Ce forma juridica va avea ghidul nu se stie deocamdata", a adaugat el.

Cat "costa" o mana sau un picior

Ghiduri similare pentru plata despagubirilor in cazul vatamarilor corporale in urma accidentelor de circulatie exista in mai multe tari din UE. "In toate tarile unde piata asigurarilor este bine dezvoltata exista sisteme de evaluare a prejudiciilor suferite si a despagubirilor cuvenite. In unele tari acestea sunt obligatorii, in altele sunt la nivel de recomandare. Daca justitia va dori sa traga cu ochiul la ghid, sa se inspire, este foarte bine ", a spus Dima.

Integral in Gandul.info