Creditele in lei s-au ieftinit in martie, cele in euro s-au scumpit usor. Vezi cu cat

Data publicarii: 12-05-2011 | Finante-Banci



Desi Ministerul Finantelor a absorbit o mare parte din lichiditatea in lei din sistemul bancar, se pare ca aceasta este inca in exces si are ca efect scaderea dobanzilor din piata monetara si, implicit, a dobanzilor cerute clientilor. In schimb, dobanzile la imprumuturile in valuta au urcat usor per ansamblu in martie, potrivit datelor BNR.

Dobanzile per ansamblul portofoliului de credite in lei acordate populatiei au coborat moderat in martie, de la 14,54% la 14,40%, in timp ce pe partea firmelor s-a inregistrat o relativa stagnare a dobanzilor, in jurul a 10,82%.

In ceea ce priveste creditele noi in lei acordate populatiei, dobanzile s-au redus mai pronuntat per total, de la 13,49% pana la 12,95%. Dupa ce in februarie au urcat consistent, cu aproape doua puncte fata de ianuarie, dobanzile la creditele noi pentru companii au scazut semnificativ in martie, de la 11,16% pana la 9,79%.

Potrivit datelor BNR, dobanzile la creditele existente in euro aproape ca au stagnat per ansamblu in martie, atat pe partea populatiei - la 7,05%, cat si pe partea firmelor - la 5,66%. Privind la creditele noi in euro per ansamblu, insa, dobanzile au urcat usor pe partea populatiei - de la 5,82% la 5,86%, in vreme ce pe partea firmelor acestea au coborat usor, de la 5,63% la 5,61%.

Integral in Capital.ro