Batraneti linistite? Iata cati bani castigati pentru un an de cotizatii la pensie

Data publicarii: 12-05-2011 | Finante-Banci



Cea mai mare parte a romanilor care contribuie la pensia privata obligatorie nu stie cat au cotizat intr-un an si, mai mult, nici macar nu cunoaste valoarea profitului pe care l-a obtinut de pe urma contributiilor trimise in fondurile de pensii la care au aderat. 

Ziare.com a calculat pentru dumneavoasta profitul obtinut intr-un an de cotizatii, in functie de fondul de pensii private obligatorii pe care l-ati ales. Salariul brut luat in calcul este de 2.100 de lei si, cu ajutorul calculatoarelor Conso.ro, vom afla sumele acumulate. 

La o cotizatie anuala de 2,5% din salariul mai sus mentionat, contributiile lunare cumulate pe un an intreg se ridica la 504 lei. Calculele sunt facute luand ca reper perioada 2 mai 2010-2 mai 2011. 

In cazul fondului de pensii al Eureko, suma acumulata se ridica la 516,32 de lei. Acest fond a avut in perioada mentionata un randament de 7,66% acesta fiind si unul dintre cele mai bune pe durata mai 2010 - mai 2011. Daca luam diferenta dintre contributiile anuale si suma acumulata, se va observa ca aceasta este de doar putin peste 12 lei. Acesta este profitul pe care l-ati facut din contributiile pe un an intreg. Valoarea unitatii de fond se ridica la 14,44 lei. 

Cei care au ales fondul de pensii BCR, au ajuns sa acumuleze intr-un singur an 515,26 de lei, desi randamentul anualizat aici a fost mai mare decat la Eureko - 8,13%. Valoarea unitatii de fond este de 14,52 lei. 

Integral in Ziare.com