LISTA COMPLETA a averilor directorilor de la companiile de stat despre care BASESCU spune ca sunt BOIERII ECONOMIEI.

Data publicarii: 16-05-2011 | Politica


Cele 119 societati subordonate ministerelor Economiei si Transporturilor (companii nationale, societati comerciale, regii autonome, institute) au produs o gaura in economia Romaniei de 12,75 miliarde de euro. Calculul gandul a rezultat prin scaderea creantelor (sume de recuperat) din totalul datoriilor istorice, ambii indicatori reprezentand date oficiale. Aceasta suma creste, anual, cu circa 500 de milioane de euro, suma obtinuta prin scaderea profiturilor obtinute de unele dintre companii din pierderile suferite de celelalte.

In aceste conditii, firmele continua sa fie conduse politic. Majoritatea "managerilor" sunt membri PDL, foarte putini fiind apolitici. Multi dintre directorii care conduc aceste societati falimentare (sau profitabile, dar cu un profit mult mai redus prin comparatie cu ce s-ar putea obtine printr-un management eficient) au averi fabuloase, dobandite, in buna parte, in ultimii ani.

Seful statului despre marii "boieri" ai economiei romanesti

Presedintele Traian Basescu i-a nominalizat, la finalul saptamanii trecute, pe marii "boieri" ai economiei romanesti, in persoana directorilor celor mai mari companii energetice locale, controlate de Ministerul Economiei, unde ministru este democrat- liberalul Ion Ariton.

Cum arata averile "boierilor" economiei romanesti

In aceste conditii, firmele continua sa fie conduse politic - marea majoritate fiind membri PDL, foarte putini fiind apolitici. Multi dintre directorii care conduc societati falimentare (sau profitabile, dar cu un profit mult mai redus prin comparatie cu ce s-ar putea obtine printr-un management eficient) au averi fabuloase, dobandite, in buna parte, in ultimii ani.

De pilda, Florin Marza, PDL, care l-a schimbat din functie, in luna martie, pe Constantin Ioanitescu (numit cu doi ani in urma, de Adriean Videanui) la conducerea Termoelectrica. Fost consilier local la Petrosani, fost consilier al lui Adriean Videanu in mandatul acestuia de ministru al Economiei, Marza are 3 terenuri cu suprafata de 6.400 mp in intravilan (Petrosani), 2 apartamente, 2 case, o casa de vacanta, bijuterii de 750.000 euro, 54.000 de euro in conturi, credite de 130.000 euro.

Dar averea lui Florin Marza paleste prin comparatie cu a directorului Hidroelectrica. Constantin Trihenea, PDL, fost prefect de Sibiu. Acesta are terenuri de 3,83 hectare (2,83 in intravilan) la Sibiu, un apartament, doua case si patru spatii comerciale, bijuterii de 10.000 de euro, 350.000 de euro in conturi, portofoliul BVB de 38.000 de euro, actiuni la trei societati comerciale evaluate (actiunile) la 230.000 de euro, imprumuturi acordate de 400.000 de euro, dividende incasate de 100.000 de euro, contract cu Primaria Poplaca prin firma sa Conelt, in 2007 (cand era prefect), de peste un milion de euro, contract cu Primaria Seica Mare, tot prin firma sa Conelt, tot in 2007, in suma de 400.000 de euro, alte contracte, incheiate cu autoritati locale, cu Electrica Serv, Transelectrica, Spitalul Judetean Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, in suma de 350.000 de euro, in anii 2009-2010.

Cititi integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: