Liderii finantelor din zona euro se intalnesc la Bruxelles in absenta lui Strauss-Kahn

Data publicarii: 16-05-2011 | Finante-Banci



Liderii finantelor din zona euro urmeaza sa se intalneasca luni la Bruxelles pentru a discuta conditiile acordarii unui ajutor suplimentar economiei elene, relateaza BBC News.

Unii lideri europeni sunt nemultumiti de eforturile Greciei de a strange bani din vanzarea proprietatilor guvernamentale, eforturi pe care le considera limitate. Discutiile de luni sunt umbrite de arestarea sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, care era asteptat la intalnire, noteaza BBC News.

Grecia a obtinut anul trecut un imprumut de 110 miliarde de dolari de la FMI si UE, care i-a permis sa evite un colaps financiar, insa a fost nevoita sa ia masuri dure pentru reducerea cheltuielilor, ceea ce a determinat un val de proteste ce continua si in prezent.

Datoria Greciei se cifreaza la 327 miliarde euro, reprezentand 150% din PIB. Germania a furnizat o mare parte din imprumutul acordat Greciei si intentioneaza sa impuna conditii stricte inainte de acordarea de noi ajutoare.

Moneda euro a scazut luni la valoarea de 1,4101 dolari, dupa ce atinsese, la Tokyo, 1,4048 dolari, cel mai mic nivel din 29 martie, relateaza Bloomberg.

FMI va fi reprezentat luni la Bruxelles de Nemat Shafik, unul dintre adjunctii lui Strauss Kahn. Pe agenda intalnirii se afla si aprobarea ajutorului de 78 de miliarde de euro pentru Portugalia, precum si nominalizarea guvernatorului bancii centrale al Italiei, Mario Draghi, drept viitorul presedinte al Bancii Centrale Europene.

Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de agresiune sexuala, a parasit duminica seara (ora locala) sectia de politie din Harlem unde era detinut, avand catuse la maini, relateaza Sky News.

El a fost urcat intr-o masina a politiei si condus catre o unitate medicala.

Anterior, avocatul sau anuntase ca Dominique Strauss-Kahn a fost de acord sa fie supus unor teste medicale in legatura cu acuzatiile sexuale care i se aduc. El este decis sa-si dovedeasca nevinovatia.

Autoritatile au obtinut un ordin judecatoresc pentru a-l examina corporal pe seful FMI in cautarea unor eventuale semne care sa arate confruntarea fizica dintre el si presupusa victima.

Anchetatorii au prelevat, de asemenea, de pe pielea si de sub unghiile presupusei victime probe care ar putea releva eventuale urme de ADN apartinand directorului FMI.

Dominique Strauss-Kahn urmeaza sa fie prezentat luni unei instante din New York, care ar putea decide eliberarea sa pe cautiune sau o prelungire a mandatului de arestare. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: