Prima Casa 4, tot mai aproape de start. Vezi cand va incepe!

Data publicarii: 16-05-2011 | Finante-Banci



Prima Casa 4 este asteptata de aproape toate suflarea pietei imobiliare, piata care se resimte inca puternic in urma crizei si nu da prea mari semne de revenire. Cand ar putea sa inceapa programul, ce banci se inscriu si care vor fi conditiile sunt intrebarile care stau pe buzele tuturor. Sa incercam sa raspundem!

In Programul Prima casa, bancile isi pot exprima optiunea de impartire a riscurilor si pierderilor in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, termen care curge de la data de 4 aprilie 2011 si se incheie la data de 3  iulie a.c. 

Potrivit FNGCIMM, pana in prezent opt banci, reprezentand aproximativ 80% din volumul portofoliului de garantii, si-au exprimat intentia de a participa la continuarea Programului.

 Pe lista bancilor interesate figureaza BCR, BRD, CEC, Alpha Bank, Millennium Bank, Banca Transilvania, Piraeus Bank, dar si Bancpost, conform unor informatii neconfirmate oficial.

 Cu toate astea, seful fondului, Aurel Saramet, a declarat pentru incont.ro ca Prima Casa 4 ar putea incepe mai degraba in iunie decat in mai, pana atunci urmand a fi rezolvate toate problemele programului.

In acelasi timp insa, BCR, cea mai mare banca din Romania si institutia de credit cu cea mai mare implicare in Programul Prima Casa, si-a instruit angajatii printr-o circulara interna sa se pregateasca pentru o eventuala reluare a programului chiar de saptamana viitoare.

La nivel oficial, potrivit reprezentantilor bancii, termenul pe care institutia de credit si l-a fixat este "pana la sfarsitul acestei luni si nu neaparat data de 23 mai".

 Banca Comerciala Romana (BCR) a depus miercuri normele de creditare pentru programul Prima Casa 4 spre aprobare la BNR.

 Pentru Prima Casa 4, bancherii trebuie sa obtina avizul BNR pentru modificarea normelor interne de creditare, intrucat practicarea unui avans de numai 5%, asa cum cere Guvernul, in paralel cu asumarea a 50% din riscul aferent creditului reprezinta o abatere de la regulile actuale.

 Si BRD a transmis informatiile necesare si se afla in discutii cu BNR pentru a obtine aprobarile. Ambitia BRD este de a incepe, cel putin, in acelais timp cu BCR.

Integral in www.InCont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: