10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre perioada de proba la job

Data publicarii: 17-05-2011 | HR/Cariere



Perioada de proba la angajare s-a prelungit semnificativ dupa noul Cod al Muncii, dar au aparut si alte modificari care te obliga sa fii mai atent atunci cand ajungi intr-o astfel de situatie.

Cat dureaza perioada de proba, care sunt drepturile pe care le ai si ce nu poti controla in relatia cu angajatorul, ne spune avocatul Carmen Stirbu, coordonatorul echipei de Dreptul muncii din cadrul casei de avocatura Schoenherr si Asociatii.

1. Care este perioada maxima in care poti fi tinut in proba

Una dintre cele mai importante modificari aduse de noul Cod al Muncii se refera la prelungirea perioadei de proba. Astfel, la contractul individual de munca pe perioada nedeterminata, perioada de proba maxima a fost prelungita de la 30 la 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie; de la 90 la 120 zile calendaristice pentru functiile de conducere.

"De asemenea, a fost eliminata perioada de proba de 5 zile lucratoare stabilita anterior pentru muncitorii necalificati. Prin urmare, acestia urmeaza sa fie verificati in perioada de proba de maxim 90 zile calendaristice caracteristica functiilor de executie", precizeaza Carmen Stirbu.

2. Este ilegal sa nu fii platit in perioada de proba

Daca angajatorul incearca sa te convinga ca iti vei primi salariul abia dupa ce treci de perioada de proba, nu trebuie sa accepti sub nicio forma o astfel de propunere, deoarece este ilegala.

Codul Muncii stabileste expres ca salariatul beneficiaza ]n perioada de proba nu doar de drepturile prevazute in contractul invidual de munca, dar si de toate celelalte drepturi prevazute pentru salariati in regulamentul intern al angajatorului si in contractele colective de munca aplicabile.

3. Ai toate drepturile pe care le au si ceilalti salariati

4. Nu pot fi mai multi candidati in proba pentru acelasi post

5. Angajatorul poate inceta oricand contractul de munca, printr-o simpla notificare

6. Poti fi "demis" chiar daca afli mai tarziu  In cazul in care notificarea scrisa este emisa in ultimele zile ale perioadei de proba, iar salariatul refuza primirea personala a acesteia, nu este necesar pentru incetarea contractului ca notificarea sa fie si primita de salariat in perioada de proba. Aceasta poate fi comunicata si ulterior.

7. Angajatorul nu trebuie sa-si justifice decizia de a renunta la tine Potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul nu are niciun fel de obligatie de a-si justifica decizia de incetare a contractului de munca in perioada de proba.

8. Si tu ai dreptul sa renunti oricand la job in perioada de proba Singura veste buna pentru angajat este ca si acesta ii poate "face figura" angajatorului. La fel ca si angajatorul, salariatul poate in orice zi de-a lungul perioadei de proba sa-i transmita acestuia mesajul ca postul nu corespunde asteptarilor sale. Intr-un fel si angajatorul trece printr-o perioada de proba.

9. Poti trece prin probe si daca te angajezi pe perioada  determinata

10. Nici angajatii temporari nu scapa de perioada de proba In cazul contractului de munca temporara, perioada de proba a fost prelungita si diferentiata in functie de durata misiunii, potrivit noului Cod.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: