Romania ar putea importa gaze naturale din Rusia la un pret mai scazut daca avanseaza o oferta

Data publicarii: 18-05-2011 | Economie



Romania ar putea obtine gaz mai ieftin din Rusia daca vor fi importate cantitati mai mari, dar propunerea trebuie sa vina din partea Romaniei catre Gazprom, a declarat consilierul economic al Ambasadei Rusiei, Igor Sidorov, care participa la Reuniunea OCEMN.

 "Romania ar putea importa gaze naturale din Rusia la un pret mai scazut, daca vor fi importate cantitati mai mari, dar propunerea trebuie sa vina din partea Romaniei catre Gazprom. Romania trebuie sa faca vina cu o propunere, depinde de ce pas face Romania", a afirmat Igor Sidorov care participa la Reuniunea Ministeriala a Ministrilor Economiei din Statele Membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN).

Oficialul rus a precizat ca renuntarea la intermediari in importurile de gaze naturale nu ar ajuta Romania in obtinerea unui pret mai scazut.

"Romania era rau platnica, dar dupa ce au aparut intermediarii, Romania si-a onorat obligatiile de plata. Actuala schema, insa, satisface toti partenerii, inclusiv pe Romania. Dezbaterile parlamentarilor pe tema solutiei de a renunta la intermediari pentru obtinerea unui pret al gazelor naturale mai scazut este o dezbatere politica, intretinuta pentru popor. Daca Romania vindea Distrigaz Sud catre Gazprom, care a vrut sa o privatizeze, Romania ar fi avut un pret mai bun la gaze", a mai spus Igor Sidorov.

Reprezentantul Ambasadei Rusiei a declarat, totodata, ca pretul gazelor naturale ar putea fi mai mare sau mai mic de 500 dolari pe mia de metri cubi la finalul anului 2011, in functie de evolutia pretului petrolului.

"Depinde de situatia din Libia. Daca acolo va fi o situatie mai grea si pretul va mai creste", a explicat oficialul rus. 

NewsIn