Evaziunea in industria bauturilor alcoolice s-a ridicat anul trecut la 700-750 mil. euro - Patronat

Data publicarii: 18-05-2011 | Afaceri



Evaziunea fiscala in domeniul alcoolului si bauturilor alcoolice s-a ridicat anul trecut la 700-750 milioane euro, potrivit estimarilor Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice GARANT, care cere autoritatilor sa ia masuri impotriva evazionistilor din domeniu.

"Situatia economica dificila din ultima perioada a favorizat evazionistii si firmele obscure, in timp ce marii producatori au pierdut teren. Este inadmisibil sa fie tolerate pe piata tot felul de practici incorecte, inclusiv vanzarea produselor sub costurile accizelor, practicata de firme care si-au provocat insolventa. (...) Practicile ilegale din domeniu au condus la o scadere de peste 20% a cotei de piata cumulate de companiile membre GARANT, asa incat comerciantilor din domeniu care activeaza legal le ramane o cota de circa 40% din totalul pietei de profil, restul fiind detinuta de cei care practica un comert ilicit, fie comitand evaziune fiscala cu produse autorizate, fie comercializand bauturi produse « la negru», toxice pentru consumatori", a declarat, marti, presedintele GARANT, Romulus Dascalu.

GARANT cere autoritatilor sa ia urgent masuri impotriva companiilor din domeniu care fac evaziune fiscala.

"GARANT va sustine initiative legislative dure in sensul practicarii unui comert licit si corect in domeniu; ramane insa problema aplicarii legislatiei si a raspunsului ferm pe care trebuie sa il dea institutiile abilitate sa o aplice. Pana in prezent GARANT a inaintat sesizari catre ANAF, Garda Financiara, DIICOT privind practicile unor «baieti destepti» din domeniul alcoolului, care deja prejudiciaza statul cu aproape un miliard de lei, insa nimic nu s-a intamplat, firmele respective continua sa isi vanda produsele", a precizat presedintele organizatiei.

Patronatul din industria de profil a lansat actiuni integrate menite sa conduca la diminuarea semnificativa a evaziunii fiscale si a comertului ilegal din domeniu. Initiativele legislative vizeaza eliminarea avantajelor fiscale de care beneficiaza producatorii sau importatorii de produse alcoolice care functioneaza sub "umbrele" offshore, iar organizatia va cere statului sa introduca impozitarea preturilor de transfer, a taxelor vamale pe importul de materii prime si de produse din paradisurile fiscale.

"Competitia pe piata romaneasca trebuie sa fie una corecta si sa implice plata datoriilor catre stat: un producator sau importator corect nu poate rezista pe piata luptandu-se cu concurenta unor evazionisti fiscali sau a unor firme care din start pleaca cu avantajul neplatii TVA-ului sau a impozitelor", a mai spus Dascalu.

Potrivit acestuia, masurile de austeritate din 2010 au contribuit la contractia dramatica a pietei si au condus la o polarizare puternica spre segmentul subeconomic de pret, reprezentat in general de evazionisti. Din aceasta cauza peste 7.000 de persoane din industrie si-au pierdut locurile de munca in 2010, iar zeci de firme mici si mijlocii au lucrat la jumatate din capacitate.

De asemenea, piata bauturilor spirtoase se confrunta cu dificultati cauzate de criza economica din ultimii doi ani, consumul ajungand de la o medie de 8,5 litri pe cap de locuitor pe an, in 2008, la sase litri pe cap de locuitor pe an in 2009 si, respectiv, la cinci litri pe cap de locuitor anul trecut.

NewsIn