Kelemen Hunor: Eliminarea predarii istoriei si geografiei in limbile minoritatilor pune sub semnul intrebarii Coalitia

Data publicarii: 18-05-2011 | Politica



Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marti pentru AGERPRES ca adoptarea legii care elimina obligativitatea predarii invatamantului in limba materna pentru minoritatile nationale reprezinta un semnal prost si daca nu va fi corectat Coalitia de guvernare nu va mai exista.

"Este un semnal foarte prost, un semnal foarte negativ pentru colegii nostri care de fiecare data (...) cand e vorba de reciprocitate si cand e vorba de un proiect care pe noi ne afecteaza dispar. Din acest punct de vedere noi vom discuta in grupurile parlamentare si este un semnal extrem de prost, care foarte repede trebuie discutat in Coalitie. Trebuie reglat, corectat, ca sa nu afectam Coalitia. Daca nu vrem, atunci nu va mai exista Coalitia, nu va exista majoritate, nu va exista disciplina, iar niciun proiect pentru Coalitie, pentru Guvern nu va mai trece", a afirmat Kelemen Hunor. 

Presedintele UDMR a aratat ca i-a avertizat inca de acum cateva saptamani pe partenerii de guvernare ca acest proiect de lege va fi adoptat tacit de Camera Deputatilor si ca acest lucru va insemna o problema in Coalitie. 

"Daca (n.r. initiativa) trece si de Senat si daca majoritatea existenta va deveni inexistenta si in Senat, in comisii si in plen, atunci Coalitia este pusa sub semnul intrebarii. Din acest punct de vedere noi nu putem accepta un comportament duplicitar, nici neglijenta, nici lipsa de disciplina, de responsabilitate, chiulul", a spus Kelemen Hunor. 

Camera Deputatilor a adoptat, marti, tacit proiectul de lege care elimina obligativitatea predarii istoriei si geografiei in limbile minoritatilor nationale. 

Proiectul initiat de deputatul PDL Mircia Giurgiu prevede abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educatia nationala, care stipuleaza ca in invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale istoria si geografia Romaniei sa fie predate in aceste limbi, dupa programe scolare si manuale identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si a insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana. 

Initiativa a fost adoptata tacit in contextul in care termenul stabilit pentru dezbatere si vot final, 1 mai 2011, a fost depasit. 

Propunerea a intrat in plenul Camerei cu raport de respingere din partea Comisiei pentru invatamant, insa nu s-a mai tinut cont de acesta in conditiile depasirii termenului pentru dezbatere. Guvernul nu a transmis Parlamentului un punct de vedere cu privire la acest act normativ. 

Proiectul va intra in dezbaterea Senatului, care este for decizional in acest caz.

Sursa:  AGERPRES