Reviriment la vanzarile de electrocasnice. Piata bunurilor de folosinta indelungata, in crestere timida dupa doi ani de scadere

Data publicarii: 18-05-2011 | Afaceri



Piata bunurilor de folosinta indelungata a insumat 307 milioane de euro in primul trimestru al anului, cu 10,7% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, inregistrand crestere pentru prima data in ultimii doi ani. Aproape toate sectoarele au fost pe plus, potrivit unui studiu GfK Temax.

Sectoare precum foto si electronicele de larg consum si-au confirmat evolutia incurajatoare de la sfarsitul anului trecut, in timp ce IT-ul a avut un trimestru excelent, cu o crestere de peste 25%, potrivit unui comunicat al GfK.

Vanzarile de electrocasnice mici au crescut, de asemenea, in primele trei luni ale acestui an, cu 6,5%, in timp ce electrocasnicele mari si sectorul telecom au avut vanzari relativ stabile. Piata echipamentelor de birou continua sa intampine dificultati, inregistrand din nou o scadere, de peste 20%.

Valoarea totala a pietei foto in primul trimestru a fost de 9 milioane de euro, in conditiile in care vanzarile de camere digitale au avansat cu 28,6%.

Pentru prima data in mai mult de doi ani, si dinamica trimestriala a vanzarilor din sectorul IT a fost una pozitiva, valoarea vanzarilor fiind cu 26% peste cea din intervalul corespunzator al anului trecut. Principalul declansator al cresterii a fost inca o data segmentul computerelor portabile, ajutat si de o rata de penetrare nationala scazuta. 

Integral in Puterea.ro