Datoriile Americii ar putea trage lumea intr-o a doua criza economica mondiala

Data publicarii: 18-05-2011 | International



Statele Unite ar putea deveni, pentru a doua oara in mai putin de trei ani, piesa de domino care a pornit furtuna financiara pe plan mondial. De data aceasta, cauza este apropierea foarte mult de plafonul superior al datoriei publice pe care America o are - 14,3 trilioane de dolari. 

"Riscam sa avem o recesiune mai grea decat cea pe care am avut-o, la fel riscam sa avem si o criza mai grea decat cea prin care am trecut", avertiza presedintele SUA, Barack Obama, in cazul in care Congresul american nu ajunge la un consens legat de marirea plafonului datoriei publice. 

Trezoreria americana estima ca limita maxima va fi atinsa in aceasta luna, astfel ca pe politicienii americani acum este o mare presiune. Ben Bernanke, presedintele Rezervei Federale, i-a sfatuit atat pe republicani, cat si pe democrati sa nu foloseasca acest eveniment drept moneda de negociere intre ei. 

Ziare.com a discutat cu cativa analisti economici romani pentru a afla cum s-ar putea rasfrange nehotararea americana asupra economiei mondiale, dar si asupra Romaniei. "Daca vor avea probleme si cu moneda, pe noi nu ne va avantaja decat dintr-un singur punct de vedere, cel al importurilor de energie. La exporturi nu se va vedea prea mult pentru ca noi avem 70% din comertul cu exteriorul trimis in UE", ne-a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR. 

Integral in Ziare.com