Banca Mondiala: Dominatia dolarului va lua sfarsit pana in 2025. Urmeaza un sistem tripolar

Data publicarii: 18-05-2011 | Finante-Banci



Un raport recent al Bancii Mondiale arata ca dominatia dolarului in sistemul monetar international va lua sfarsit pana in 2025. De asemenea, raportul mai arata ca sistemul actual va fi schimbat cu unul tripolar, format din moneda americana, euro si yuanul chinezesc, conform AFP.

"Cel mai probabil scenariu pentru sistemul monetar international este un sistem multiplu de valute, centrat in jurul dolarului, euro si yuanului", se arata in raport.

Potrivit acestui scenariu, dolarul va pierde pozitia dominanta pana in 2025, lasand loc unui rol sporit la nivel international al euro si yuanului.

"Cresterea rapida a economiilor emergente a dus la redistribuirea centrelor economice puternice intre tarile dezvoltate si cele aflate in dezvoltare. Ne aflam cu adevarat intr-o lume multipolara", a declarat economistul sef al Bancii Mondiale, chinezul Justin Lin.

De asemenea, conform estimarilor, pana in anul 2025, jumatate din cresterea economiei mondiale va fi asigurata de tari emergente precum Brazilia, China, Coreea de Sud, India si Rusia.

Sursa: Antena3.ro