Bucurestenii vor putea plati calatoriile pe mijloacele de transport in comun cu cardul de debit BCR

Data publicarii: 18-05-2011 | Finante-Banci

BCR si Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) au lansat miercuri primul card de debit contactless cu aplicatie de transport inclusa, care permite plata calatoriilor pe mijloacele de transport in comun ale RATB dar si la metrou, a anuntat, miercuri, directorul regional retail BCR, Dindar Bactali, intr-o conferinta de presa.

"Nu este un simplu card bancar ci un serviciu adus in premiera bucurestenilor. Astfel, Bucuresti intra alaturi de Londra, Singapore si Hong Kong cu un sistem similar de plata a calatoriilor cu transportul in comun", a spus Bactali. Cardul poate fi folosit atat pentru tranzactii uzuale la POS si ATM, cat si direct in mijloacele de transport in comun la aparatele de taxare electronica. De asemenea, aplicatia contactless permite efectuarea platilor rapid, fara a da cardul din mana, la POS-urile acceptante. Dupa Londra, Bucurestiul este al doilea oras din lume care are un card ce poate fi folosit atat ca instrument bancar cat si pentru a face plata calatoriilor cu mijloacele de transport in comun. 

De asemenea, directorul general al RATB, Adrian Crit, a precizat ca bucurestenii vor accepta noul card lansat de RATB impreuna cu BCR, denumit cardul "Zambet", la fel cum au acceptat cardurile de plata Activ. 

"De la inceputul lunii mai de cand am anuntat ca biletele de hartie vor mai fi utilizate doar pana la epuizarea stocurilor, vanzarile zilnice de carduri Active se ridica la 4.000. La ora actuala sunt active 1,3 milioane de carduri de transport. Bucuresteanul a acceptat cardul Activ, introdus de RATB in 2007, si cred ca va accepta si cardul Zambet, iar pe viitor si acel City Card, utilizabil la muzee", a adaugat Crit. 

BCR este singura banca ce a raspuns solicitarii RATB de a gasi un partener pentru identificarea mai multor modalitati de incarcare a cardului Activ. Investitia in sitemul de taxare, in valoare de milioane de euro, a fost construita insa si pentru alti operatori privati de transport. 

Cardul Activ va circula in paralel cu cardul Zambet, primul fiind emis in cateva minute, iar cardul Zambet in termenul in care se elibereaza un card bancar. 

Potrivit directorului general Romania Visa Europe, Catalin Cretu, Bucurestiul se afla in prezent in fata unor orase mult mai bogate din Europa si din lume lansand acest proiect, similar cu cel de la Londra, dar mult mai complex, pentru ca exista o serie de beneficii avantajoase si suplimentare pentru bucuresteni. 

In prezent, la emiterea cardului Zimbet, fiecare client primeste cadou 10 lei in portofelul electronic pentru plata calatoriilor, care este separat de contul bancar. Plata calatoriei se va face din aplicatia de portofel electronic si nu din contul bancar, iar portofelul electronic al cardului Zimbet BCR se reincarca automat cu sume din contul bancar, eliminandu-se grija reincarcarii cardului de calatorie. Mai mult, la fiecare reincarcare a aplicatiei de transport, clientii primesc bonus 5% din valoarea sumei reincarcate. In plus, clientul primeste bonusuri substantiale cand utilizeaza cardul la diferite categorii de comercianti (indiferent de banca ce a instalat aparatul POS), respectiv 1% pentru cumparaturi la orice supermarket si hypermarket, 2% pentru segmentul imbracaminte/incaltaminte, 3% pentru comercianti din zona divertisment (restaurante, baruri, cinematografe, teatre, bowling samd). In prezent, cu cardul Zambet BCR contactless pot fi facute tranzactii de maximum 100 de lei pe tranzactie la comerciantii care detin POS contactless si cumulat de 150 de lei, fara introducerea codului PIN. 

Cardul de debit transport contactless cu aplicatie de transport inclusa este disponibil de miercuri si poate fi utilizat la RATB, Metrorex, Sensiblu, Real si Rompetrol, urmand si alti parteneri.

Sursa: AGERPRES