Primaria Arad imprumuta 15 milioane euro de la BERD, iar cu o parte din bani cumpara tramvaie noi

Data publicarii: 19-05-2011 | Finante-Banci



Primaria municipiului Arad va contracta un imprumut in valoare de 15 milioane de euro de la BERD, iar o parte din aceasta suma va fi cheltuita pentru achizitionarea de tramvaie noi, transmite corespondentul NewsIn.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca municipalitatea va contracta un nou imprumut de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), iar banii vor fi folositi la cumpararea de tramvaie noi, dar si la alte investitii.

"Cei de la BERD au fost foarte incantati de modul in care a fost folosit primul imprumut, de modul in care s-a derulat proiectul privind reabilitarea transportului urban din municipiul Arad, atat in prima etapa, cat si in etapa a doua, si ne-au oferit posibilitatea contractarii unui nou imprumut in conditii la fel de avantajoase. Am facut o analiza si am stabilit ca o parte din bani vor fi destinati pentru cumpararea de 10 tramvaie noi, intr-o perioada de trei ani, iar cealalta parte urmeaza sa stabilim in perioada urmatoare cum o vom folosi", a declarat Gheorghe Falca.

Primarul Aradului a mai spus ca in data de 10 iunie va avea loc semnarea protocolului de finantare cu reprezentantii BERD, iar atunci vor fi facute publice detaliile rambursarii creditului, dar si dobanda pe care o va plati municipalitatea.

Cel mai probabil, Primaria Arad va achizitiona tramvaie "Imperio" produse la SC Astra Vagoane Calatori Arad. Primarul Falca a spus de mai multe ori ca municipalitatea doreSte sa cumpere acest model de tramvai, care este fabricat in urma unei colaborari a SC Astra Calatori cu compania germana Siemens. Patronul fabricii aradene, Valer Blidar, a anuntat recent ca tramvaiul va fi gata in aproximativ o luna, urmand ca Astra Vagoane Calatori sa participe la licitatiile organizate de municipalitati.

BERD a mai acordat un imprumut Primariei Arad, in valoare de 33 de milioane euro, in doua transe, pentru derularea proiectului "Reabilitarea transportului urban in municipiul Arad", proiect care va finaliza in acest an. Proiectul consta in reabilitarea drumurilor, a liniei de tramvai, a parcajelor, a trotuarelor, a liniei aeriene de contact si a semaforizarii pe tronsonul principal al orasului, cuprins intre pe traseul Fat Frumos - Piata UTA - Gara CFR - Piata Podgoria - Teatru - Piata Romana, si Piata Romana - Calea Romanilor - Calea Timisorii. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: