Majoritatea hotilor de lemn din paduri au scapat de urmarire penala

Data publicarii: 19-05-2011 | Mediu



Nu mai putin de 1.400 dintre cele 2.317 de dosare penale pentru furturi de lemn din paduri, care au fost solutionate in intervalul ianuarie-aprilie, au primit in Justitie solutia de neincepere a urmaririi penale sau de scoatere de sub urmarire penala, potrivit autoritatilor.

Tot in primele patru luni din 2011, totalul dosarelor penale intocmite pentru furturi de lemn din paduri este de peste 3.400, fiind aplicate totodata amenzi in valoare totala de 193 de milioane de lei.

Informatiile au fost facute publice, miercuri, de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si de cel al Administratiei si Internelor, Traian Igas.

Cei doi ministri au mai spus ca vor avea o intalnire cu reprezentantii Consiliului Suprem al Magistraturii, pentru a discuta solutiile de neincepere a urmaririi penale in astfel de cazuri.

"Din pacate, din cunostintele mele, foarte putine dosare s-au  finalizat cu inchisoare in acesti ultimi 20 de ani", a adaugat Borbely.

Ministrul Mediului a mai precizat ca institutia pe care o conduce are in lucru o initiativa legislativa prin care toate furturile de lemn sa fie considerate infractiuni.

In prezent, este considerat infractiune doar furtul a peste cinci metri cubi de lemn, astfel ca foarte multi hoti, prinsi cu 4-4,5 metri cubi de lemn furat, risca doar o amenda.

In Romania exista 4,2 milioane de hectare de padure ale statului si 2,5 milioane de hectare care apartin persoanelor private. Din suprafata de padure ce apartine domeniului privat, 300.000 de hectare sunt nepazite.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: