Teribila dezamagire de la Fondul Proprietatea

Data publicarii: 19-05-2011 | Bursa



La trei luni de la listarea FP pe Bursa pretul titlurilor detinute de fostii proprietari nu depaseste jumatate din valoare calculata de stat si continua sa scada.

Mostenitorii marilor familii din perioada interbelica au din ce in ce mai multe motive sa regrete decizia pe care au luat-o atunci cand au ales sa converteasca datoria statului catre ei in actiuni la Fondul Proprietatea. Mult asteptata listare la Bursa a Fondului pare, mai degraba o dezamagire decat un succes.

Titlurile FP au scazut, pentru unele perioade de timp si sub 0,5 lei(jumatate din valoarea lor nominala) determinand administratorul Franklin Templeton sa achizitioneze actiuni in valoare totala de 950.000 de euro pentru a evita prabusirea pretului. Actiunea este in linia strategiei anuntate de presedintele Franklin Templeton, Mark Mobius insa ridica unele semne de intrebare. Astfel, potrivit lui Mobius, administratorul tinteste rascumpararea a aproximativ 10% din titlurile Fondului pentru a mentine pretul la un nivel decent, insa are bugetata o suma de 28,3 milioane de euro care ar ajunge doar pentru 1,5% din titluri. Dupa ce cumpara actiunile, administratorul FP nu mai are dreptul legal de a le revinde insa pot emite alte actiuni dupa o perioada de timp.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: