Basescu: Liberalizarea preturilor la energie si gaz-pana in 2013 pentru firme, 2015 pentru populatie

Data publicarii: 19-05-2011 | Actualitate

Presedintele Basescu a declarat joi ca "la nivelul politicului" trebuie stabilit un calendar pentru liberalizarea preturilor la energie electrica si gaze, sugerand ca pentru populatie termenul ar putea fi pana in 2015, iar pentru firme pana in 2013.

"In ceea ce priveste inflatia cred ca de la nivelul politicului, deci Parlament, Guvern, Presedintie, va trebui sa stabilim clar un calendar al liberalizarii preturilor administrate, si aici vizez energia electrica si gazele, sunt elemente cheie, dar pentru a face un parteneriat cu Banca Nationala si a putea avea pretentia ca Banca sa-si atinga obiectivul de inflatie asa cum il va stabili si asa cum il dorim va trebui sa avem un calendar clar. Este limpede insa ca pana la sfarsitul lui 2013 pentru economie preturile la  energie si la gaze trebuie sa fie complet liberalizate, iar pentru populatie pana in 2015. Aici cred ca va trebui facuta imediat o dezbatere cu mediul de afaceri", a declarat presedintele la o conferinta pe teme economice, unde a avut o interventie despre iesirea Romaniei din recesiune.

Basescu a spus ca sunt mai multe optiuni la indemana: fie trecerea brusca la liberalizare de la o data care va fi anuntata din timp, fie o trecere treptata, trimestrial. Presedintele s-a aratat favorabil mai degraba fata de prima varianta, care ar avea in opinia sa avantajul ca ar da firmelor posibilitatea sa isi organizeze activitatea in functie de apropierea momentului liberalizarii. "O discutie trebuie facuta, dar trebuie sa luam decizia repede, mai ales ca trebuie sa comunicam calendarul si partenerilor nostri europeni", a incheiat seful statului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: