Vasilescu (BNR): Romania are Sanse la zona euro in 2015 daca se renunta la discursurile populiste

Data publicarii: 20-05-2011 | Finante-Banci



Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat, joi, ca daca se va renunta, in campania electorala din 2012, la "discursurile populiste" Si se va pune accent pe aderarea Romaniei la zona euro, exista Sanse de atingere a acestei tinte in 2015.

"Daca societatea isi asuma aceasta tinta - euro in 2015 - si se va reusi in 2012, in timpul campaniei electorale, anuntata foarta dura, sa scapam de discursurile populiste si sa racordam campania la euro, Romania are o sansa. Daca nu, discutam in 2013 de sansele la euro", a explicat Vasilescu.

Acesta a mai spus ca, daca in 2010 nu ar fi fost majorata TVA, ci s-ar fi luat alte masuri, Romania ar fi avut sanse sa iasa din recesiune in 2010, deoarece "inflatia asa cum mergea, era intr-un coridor care ajuta la iesirea din recesiune".

Consilierul guvernatorului BNR a apreciat ca inflatia este un pericol pentru cresterea economica. "Pericliteaza inflatia cresterea economica? Ei bine, da. In general este un pericol, dar la noi, in vremea crizei, este un foarte mare pericol. (...) BNR nu isi propune sa modifice tinta de inflatie, pentru ca este un reper pentru societate si arata ce se intampla in societate. Daca nu sunt respectate corelatiile, nu se atinge inflatia. BNR nu rateaza tinta de inflatie", a mai spus Vasilescu.

La inceputul lunii mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 5,1%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 3,6%.

Decizia privind infiintarea Comitetul interministerial pentru trecerea la euro, al carui presedinte este premierul Emil Boc, iar vicepresedinte guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost publicata marti, 10 mai, in Monitorul Oficial, urmand a intra in vigoare de la aceasta data.

Comitetul are in componenta 14 membri. Acestia sunt vicepremierul, ministrul finantelor publice, ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, ministrul muncii, familiei si protectiei sociale, ministrul administratiei si internelor, ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, ministrul afacerilor externe, ministrul justitiei, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, presedintele Institutului National de Statistica, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, un reprezentant al aparatului propriu de lucru al primului-ministru.

Totodata, doi dintre membri nu au drept de vot, acestia fiind reprezentantul confederatiilor patronale reprezentative la nivel national, precum si un reprezentant al confederatiilor sindicale reprezentative la nivel national.

Premierul Emil Boc declara la sfarsitul lunii aprilie ca Romania isi mentine obiectivul de aderare in 2015 la moneda euro si anunta infiintarea unui comitet interministerial care sa monitorizeze indeplinirea conditiilor pentru trecerea la moneda europeana.

"Romania isi mentine obiectivul 2015 in privinta aderarii la euro. (...) Nu avem niciun fel de motiv sa renuntam la acest obiectiv, ceea ce facem azi e ca Romania sa fie pregatita sa adere la euro", a declarat seful Executivului. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: