Radu Gratian Ghetea: Programul Prima Casa 4 ar putea incepe in trei-patru saptamani

Data publicarii: 20-05-2011 | Finante-Banci



Presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a declarat joi ca programul Prima Casa 4 ar putea demara in trei-patru saptamani, existand interes din partea bancilor pentru reluarea creditarii.

"Comunitatea bancara asteapta sa primeasca proiectul de conventie bilaterala de la Fondul de Garantare, care va fi semnat de bancile din program. Din discutiile neoficiale cu diversi colegi de la Ministerul Finantelor si Fondul de Garantare, sunt patru-cinci banci interesate. In perioada urmatoare, se vor transmite la BNR normele de creditare pentru program. Daca saptamana aceasta sau saptamana viitoare primim de la Fondul de Garantare proiectul de conventie, bancile trebuie sa aprobe normele pe diverse paliere. Personal, cred ca in trei-patru saptamani am putea vedea primele norme cu avize favorabile de la BNR si putem incepe creditarea. CEC Bank este interesata si asteptam proiectul", a spus Ghetea.

Premierul Emil Boc estima la inceputul lunii aprilie ca programul Prima Casa 4 demareaza dupa Sarbatorile de Pasti, respectiv dupa ce vor fi adoptate normele metodologice. Ulterior, Emil Boc mentiona ca programul Prima Casa, in forma in care bancile si Guvernul partajeaza in mod egal garantiile, va putea intra in aplicare efectiva dupa publicarea in Monitorul Oficial a normelor metodologice, adoptate de catre Executiv in 20 aprilie.

"Am adoptat normele metodologice la programul Prima Casa. Imediat dupa publicarea lor in Monitorul Oficial, bancile pot sa se inscrie in noua forma a programului ce partajeaza garantiile de stat in mod egal intre Guvern si banci. Dam posibilitatea in continuare sa se acorde garantii in valoare de 1,5 miliarde de euro si alti 40.000 de beneficiari sa poata intra in cadrul programului Prima Casa", spunea atunci Emil Boc. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: