Bancile continua sa se imprumute de afara, dar se reorienteaza spre scadente lungi

Data publicarii: 20-05-2011 | Finante-Banci




Bancile au continuat sa se imprumute din strainatate in primul trimestru, in conditiile in care pe plan intern capacitatea de economisire - atat a firmelor, cat si a populatiei - da semne de oboseala, tendinta fiind de reorientare de la scadente scurte la termene mai lungi.

Datoria externa pe termen lung contractata de banci, care reflecta in mare parte finantarile primite de la actionarii din strainatate, a crescut intr-un an cu mai mult de un miliard de euro, ajungand la sfarsitul primului trimestru la 16,2 mld. euro, in timp ce ritmul de crestere al datoriei pe termen scurt a fost mult mai lent.

"De obicei, majoritatea imprumuturilor externe ale bancilor erau pe termen scurt, acestea facand rollover (erau reinnoite, realizandu-se practic o rostogolire a datoriei - n. red.). Insa exista unele avantaje legate de rezervele minime obligatorii. Exista o diferentiere legata de exceptarea de la plata RMO a depozitelor de peste doi ani. Asta ar putea sa fie explicatia", apreciaza Radu Craciun, director de investitii Eureko Pensii.

Scaderea datoriei externe pe termen scurt a bancilor ar putea fi explicata prin incercarea de a transforma o parte din finantarile atrase pe termen scurt in credite pe termen lung, pentru a-si imbunatati indicatorii de lichiditate.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: