Tarile puternice ies din criza cu datorii mai mari decat in 2008. De unde poate veni o noua criza

Data publicarii: 20-05-2011 | International



John Lipsky (FMI): datorii guvernamentale cu 25-30% mai mari decat inaintea crizei in economiile avansate

Nivelul datoriilor guvernamentale in unele economii avansate de la periferia Europei, dar si in SUA si Japonia, era cu 25%-30% mai mare la finele lui 2010 decat cel atins inaintea declansarii crizei economice, a spus directorul general interimar al Fondului Monetar International, John Lipsky, intr-un discurs in fata membrilor Comitetului Bretton Woods.

Lipsky si-a axat interventia pe principalele trei riscuri cu care se confrunta economia mondiala, respectiv contagiunea transfrontaliera, fluxurile de capital si calitatea cresterii economice, precum si pe capacitatea Fondului de a detecta din timp aceste pericole si de a preveni comunitatea mondiala. In acest sens, John Lipsky a anuntat vineri ca FMI va finaliza, pana in iulie, rapoarte asupra posibilitatilor de contagiune provenind din 'primele cinci economii ale lumii, respectiv China, Zona Euro, Japonia, SUA si Marea Britanie'. 

Amintind de pachetul de finantare in valoare de 78 de miliarde de euro acordat de FMI si UE Portugaliei si de misiunea de evaluare a Fondului aflata in Grecia, Lipsky a subliniat ca somajul ramane 'cu incapatanare' la cote inalte si 'ridica riscul cresterii somajului structural'. Directorul general interimar al FMI a laudat Germania ca fiind 'una dintre putinele economii avansate care a realizat reforme care i-au crescut competitivitatea'. 

John Lipsky a evidentiat ca 'revenirea solida a economiilor emergente a fost concomitenta cu cresterea preturilor la materii prime si a inflatiei'. 

Seful interimar al FMI a mai explicat ca fluxurile internationale de capital sunt prognozate sa creasca in anii urmatori, 'reflectand potentialul impresionant de crestere al economiilor emergente', ceea ce ingrijoreaza autoritatile din tarile beneficiare, din cauza necesitatii de a face fata volatilitatii acestor capitaluri. 

In finalul interventiei sale, prima pronuntata in calitate de director general interimar al FMI, Lipsky a avertizat ca 'recenta criza a demonstrat ca nici cele mai mari economii nu isi pot elabora eficient politicile in vid', adica fara sa ia in considerare conditiile globale. 

John Lipsky a devenit director general interimar al FMI in urma scandalului in care Dominique Strauss-Kahn, acuzat de viol si sechestrare de persoane, a demisionat joi pentru 'a proteja institutia' pe care o condusese si pentru a-si putea dedica toate fortele pentru a-si dovedi nevinovatia.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: