Bancherii spera ca in urmatoarea luna sa acorde primele credite la Prima casa 4

Data publicarii: 23-05-2011 | Finante-Banci

Fondul de Garantare: Normele de creditare se pot trimite fara protocolul-cadru  11 banci si-au exprimat intentia de a participa la continuarea programului guvernamental

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a instiintat bancile ca pot trimite spre aprobare Bancii Nationale a Romaniei noile norme de creditare din cadrul programului ,,Prima casa 4", fara sa astepte publicarea protocolului-cadru. Pana in prezent, 11 banci, reprezentand peste 80% din volumul portofoliului de garantii, si-au exprimat intentia de a participa la continuarea programului guvernamental. 

Potrivit legislatiei, protocolul-cadru trebuie aprobat printr-un ordin comun al ministrului Finantelor Publice si al ministrului Economiei, urmand a fi publicat in Monitorul Oficial. Urmatorul pas va fi ca FNGCIMM sa semneze protocolul-cadru cu bancile care si-au exprimat optiunea de a participa la program.  ,,Precizam faptul ca bancile au obligatia de a-si actualiza normele interne de creditare si de a le supune spre aprobare Bancii Nationale a Romaniei, actualizarea normelor fiind legata de modificarile cadrului legal aduse prin OUG 33/2011 si HG 404/2011, fara a exista implicatii legate de publicarea protocolului-cadru, care nu poate completa sau schimba continutul actelor normative de nivel superior, mentionate anterior", se arata intr-un comunicat transmis de FNGCIMM, ca reactie la unele declaratii ale presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) Radu Ghetea, pe tema demararii programului guverna-mental.

Cand incepe programul

Oficialul ARB a precizat, saptamana trecuta, ca bancile asteapta de la Fondul de Garantare proiectul de conventie pentru ,,Prima casa 4", astfel incat sa introduca ma-surile din acesta in normele de creditare care urmeaza sa fie supuse aprobarii BNR. Radu Ghetea a adaugat ca startul creditarii in cadrul programului s-ar putea da peste trei-patru saptamani. 

Integral in Fin.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: