APAPR: Pensiile private obligatorii, profit de 757 milioane lei in trei ani

Data publicarii: 23-05-2011 | Finante-Banci



Fondurile Pilonului II (pensii private obligatorii) au colectat in primii trei ani de functionare contributii in valoare totala de 4,3 miliarde lei, ajungand sa administreze active nete in valoare de 5,06 miliarde lei, generand astfel un profit net (de toate comisioanele) pentru participanti de aproape 757 milioane lei.

Potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, in luna mai 2011 se implinesc patru ani de la startul functionarii fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) si trei ani de la startul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II). 

In aceasta perioada, fondurile de Pilon II au inregistrat un randament mediu anual de 14,1% (fata de o inflatie medie anuala de 6,3%), iar fondurile de Pilon III au inregistrat un randament mediu anual de 8,7% (fata de o inflatie medie anuala de 7%). 

In primii 3 ani de functionare, fondurile de Pilon II au colectat contributii in valoare totala de 4,3 miliarde lei, ajungand sa administreze active nete in valoare de 5,06 miliarde lei, generand astfel un profit net (de toate comisioanele) pentru participanti de aproape 757 milioane lei. 

La nivelul unui participant, o simulare folosind salariul mediu pe economie si 36 de luni de contributii arata ca, in acesti 3 ani, contributia medie virata catre Pilonul II este de 1.506 lei, iar castigul mediu este de 246 lei, adica 16,3% din suma contribuita. 

Potrivit asociatiei, cel mai important pas urmator este finalizarea legislatiei de plata a pensiilor private, proces legislativ in care APAPR s-a implicat activ pentru imbunatatirea actului normativ. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: