In Romania, planurile de afaceri se fac de pe o zi pe alta

Data publicarii: 19-09-2006
Companiile din Romania nu pot construi business-planuri coerente pe o perioada mai mare de 12 luni, in contextul in care stabilitatea legislativa si cea fiscala constituie variabile greu de anticipat de la un an la altul, titreaza Adevarul. La acestea se adauga si costurile utilitatilor si ale fortei de munca, cursul valutar si concurenta dupa aderarea la UE. In lipsa unei predictibilitati, macar pe termen scurt, a prevederilor fiscale, firmele vad in "colaborarea" cu statul un factor de risc,  care le impiedica dezvoltarea si le provoaca pierderi. Care sunt cele mai mari provocari pentru intreprinzatori la elaborarea unui business plan?

Modificarea legislatiei fiscale si a sistemului de taxe si impozite pentru societatile comerciale, legislatia neclara, care lasa loc de interpretari cu privire la multe aspecte legate de companii, si lipsa unor indicatori financiari sectoriali la nivel de tara, care sa permita firmei sa se pozitioneze pe piata raportandu-se la sectorul pe care activeaza, reprezinta cele mai intalnite provocari pentru intreprinzatori la elaborarea unui plan de afaceri in Romania, spune Cristian Ionescu, Managing Director la firma de consultanta COFACE Romania.

La aceasta se adauga, explica Ionescu, si "imposibilitatea realizarii, din cauza noilor norme si legi care afecteaza viata companiilor", a unui plan de afaceri pe patru-cinci ani, un plan viabil si stabil si care sa nu sufere modificari majore".
Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), incadreaza fiscalitatea in categoria variabilelor necontrolabile de catre firme si declara ca desele modificari ale legislatiei fiscale, precum si intarzierile in adoptarea Codului Fiscal si a bugetului pe 2007 reprezinta un element major de incertitudine.

Astfel incat "o buna parte dintre intreprinzatori nu si-au definitivat planurile de afaceri, pentru ca nu cunosc conditiile fiscale, iar altii isi temporizeaza investitiile", spune presedintele CNIMM.

Riscul valutar, alaturi de fluctuatia preturilor la utilitati (gazele naturale, energie electrica, petrol si alte surse de energie), care influenteaza competitivitatea externa, sunt, in opinia oficialului COFACE, unele dintre principalele variabile care nu pot fi controlate de firma, dar care-i influenteaza negativ activitatea. La acestea se adauga si "cresterea abrupta a salariilor din Romania in ultimii doi ani si in viitorul apropiat, ca si migrarea fortei de munca spre alte tari.

Firmele sunt limitate in a controla acest factor, deoarece nu pot majora preturile pentru produse sau servicii foarte rapid". Concurenta dupa momentul aderarii la UE reprezinta un alt factor de stres pentru intreprinzatori, dat fiind ca nimeni nu poate calcula impactul real pe care deschiderea pietei romanesti o va avea in anii dupa aderare.

Planul de afaceri, obligatoriu la banca

Dar de ce este atat de importanta elaborarea unui plan de afaceri? "Nicio banca nu crediteaza o firma fara sa vada un plan de afaceri fundamentat pe o perioada de cel putin trei-cinci ani", ne-a explicat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Cel putin in acest moment nu ne putem face planuri de afaceri coerente, ci doar scenarii, pentru ca, inainte, cel putin in materie de accize situatia era clara. Acum nu mai stim cat este acciza specifica, cat cea ad-valorem. Acestea urmeaza sa fie stabilite in fiecare an prin hotarare de guvern", considera Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI Romania.

Adevarul


 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: