IBM a depasit Microsoft ca valoare de piata pentru prima data in ultimii 15 ani

Data publicarii: 24-05-2011 | IT&C



IBM a depasit vechiul rival Microsoft ca valoare de piata pentru prima data in 15 ani, marcand un nou punct de cotitura in istoria agitata a doua dintre cele mai vechi si mai reputate companii din sectorul tehnologiei, transmite Reuters.

Rasturnarea de situatie reprezinta totodata un nou eveniment nefast in istoria recenta a Microsoft, care nu a reusit sa convinga investitorii ca poate continua sa domine viitorul tehnologiei asa cum a facut-o in trecut, actiunile companiei stagnand in ultimul deceniu.

Un investitor care a plasat 100.000 de dolari in fiecare dintre cele doua companii cu 10 ani in urma ar castiga astazi 143.000 de dolari daca ar vinde actiunile la IBM si doar 69.000 de dolari in cazul titlurilor Microsoft.

Microsoft a coborat luni pe locul al treilea in topul companiilor americane din sectorul tehnologiei dupa capitalizare, fiind devansata de IBM si de Apple, a carei revigorare din ultimii patru ani a propulsat-o in 2010 pe primul loc.

IBM a dominat industria IT timp de cateva decenii pana la inceputul anilor '80, cand a contractat Microsoft, o firma mica si putin cunoscuta la acea data, sa creeze un sistem de operare pentru noua gama de computere personale.

Bill Gates a transformat aceasta sansa intr-o pozitie dominanta asupra industriei, demonstrand propria teorie ca software-ul va fi mai valoros decat hardware-ul. Pana la sfarsitul anului 1999, valoarea de piata a Microsoft era de trei ori mai mare decat cea a IBM, si mai ridicata decat a oricarei alte companii americane.

Integral in Gandul.info