Tabara: Romania pierde anual echivalentul a 187 TWh din cauza necultivarii terenurilor cu biomasa

Data publicarii: 24-05-2011 | Mediu



Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale, Valeriu Tabara, a declarat marti ca Romania pierde anual echivalentul energetic a 187 TWh, adica de aproape patru ori cat consumul anual de electricitate din Romania, din cauza terenurilor agricole necultivate cu biomasa din 1990 si pana in prezent.

"Din biomasa cultivata pe acele terenuri s-ar fi putut obtine 187 TWh. Este o firma austriaca cea care a facut evaluarea. Acum nu mai avem aceste terenuri nelucrate, pentru ca s-au luat in cultura. Totodata, unele culturi trebuie omologate, sa le trecem ca si culturi energetice pentru producerea de bioenergie. Si lucram la asta, sa facem legislatia in acest sens", a spus Valeriu Tabara.

In opinia sa, o solutie ar fi fost ca Legea 220/2008 - privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie - sa poata fi pusa in aplicare. Legea a fost adoptata in 2008, insa nu a putut fi aplicata pentru ca nu exista normele de aplicare. Potrivit legii, producatorii de electricitate ce folosesc ca sursa biomasa ar primi intre unul si trei certificate pentru fiecare 1MWh produs.

Consumul final de energie electrica in anul 2010 a fost de 50520 milioane KWh (adica 50,5 TWh), cu 3,8% mai mare fata de anul 2009. 

NewsIn