De ce este Romania pe lista tarilor cu risc de intrare in faliment

Data publicarii: 24-05-2011 | Finante-Banci



Spectrul intrarii in incapacitate de plata planeaza inca deasupra Romaniei, tara noastra fiind inclusa, din nou, intr-un astfel de clasament rusinos.

Cu toate acestea, majoritatea bancilor si institutiilor financiare interne si internationale au imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei, ajungand in jurul valorii de 2 la suta din produsul intern brut. 

Astfel, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a revizuit prognoza de la 1,1% la 1,8%, BCR de la 1,2% la 2%, iar Volskbank de la 1,3% la 1,7%, in timp ce presedintele Traian Basescu s-a aratat optimist ca am putea trece chiar de 2 la suta. 

Fostul ministrul al Finantelor, Daniel Daianu, a explicat, pentru Ziare.com, cum poate sa ajunga o tara sa fie in topul celor care risca sa intre in incapacitate de plata, in ciuda unei perspective mai bune pentru economie. 

Cum se explica prezenta Romaniei intr-un astfel de clasament, in conditiile unei cresteri economice peste asteptari?

Si Statele Unite pot sa fie intr-un asemenea clasament. Romania are o crestere foarte rapida a datoriei publice. De la 18% din PIB, cat aveam datoria publica la finele lui 2008, am ajuns acum la 34 - 35 la suta. Este o crestere foarte rapida si nu este sustenabila. 

De aceea, consolidarea fiscala este obligatorie. Important este cum o faci, in sensul ca e mult mai bine ca o asemenea consolidare fiscala, in cazul Romaniei, sa se realizeze printr-o marire a incasarilor bugetare, intrucat exista rezerve considerabile. 

Romania, avand incasarile bugetare si fiscale cele mai scazute dintre tarile Uniunii Europene, rezulta ca ar avea o rezerva foarte mare de a-si ameliora incasarile fiscale. Si, daca ar reusi o astfel de performanta, in cativa ani, ar putea sa aiba o consolidare fiscala foarte buna din punct de vedere al presiunilor puse pe economie. 

Integral in Ziare.com