Finalul Anglo-Romanian Bank: Erste preia afacerile din Londra, BCR pe cele din Romania

Data publicarii: 24-05-2011 | Finante-Banci



Austriecii de la Erste, care controleaza grupul BCR, s-au hotarat sa preia prin sucursala proprie de la Londra clientii deserviti de Anglo-Romanian Bank prin birourile din Marea Britanie, in timp ce BCR incorporeaza afacerile din Romania.

Si astfel se incheie istoria de 38 de ani a bancii romanesti autorizata sa opereze in City-ul londonez.

"Decizia finala a fost sa impartim operatiunile Anglo-Romanian: sucursala Erste din Londra preia dosarele de acolo, in timp ce BCR le ia pe cele din Romania", a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR - care detine integral actiunile Anglo-Romanian Bank.

Dupa mai multe tentative esuate de a gasi un cumparator, Erste stabilise inca de la inceputul anului ca BCR sa absoarba portofoliul de business local al subsidiarei sale britanice, insa pentru birourile de la Londra discutiile s-au mai prelungit, scrie Ziarul Financiar.

Inca de la preluarea BCR de catre Erste Group, suprapunerea dintre sucursala britanica a austriecilor si Anglo-Romanian Bank a adus in discutie oportunitatea pastrarii celei din urma in grupul BCR. Initial, austriecii au incercat sa faca o afacere din valorificarea licentei bancare de la Londra - una dintre cele mai ravnite pe piata bancara internationala, insa criza le-a dat planurile peste cap si n-au mai gasit un cumparator care sa le ofere pretul dorit.

Anglo-Romanian Bank a fost infiintata de statul roman comunist in 1973, iar in 2001 a ajuns in proprietatea BCR, care a mostenit-o de la fosta Bancorex odata cu preluarea celorlalte active viabile ale bancii aduse la faliment la sfarsitul anilor '90.

Integral in Ziarul Financiar