Fostii proprietari se pregatesc sa actioneze statul in judecata pentru recuperarea pierderilor de la Fondul Proprietatea

Data publicarii: 26-05-2011 | Bursa



Fostii proprietari deposedati de regimul comunist, care au primit drept despagubire actiuni Fondul Proprietatea (FP) pregatesc o actiune in instanta impotriva Ministerului Finantelor pentru a recupera diferenta de 0,4 lei/actiune dintre pretul la care s-au tranzactionat actiunile dupa listarea la Bursa si valoarea nominala de 1 leu/actiune la care acestia au primit despagubirile. 

Listarea FP a fost asteptata ani buni de fostii proprietari care sperau sa-si poata valorifica mai bine actiunile primite decat pe piata "gri", dar evolutia actiunilor in primele luni dupa venirea la Bursa i-a dezamagit puternic, in conditiile in care pretul a ajuns sa coboare chiar si sub pragul de la 0,5 lei/actiune, la care se facusera ultimele tranzactii inainte de listare, scrie Antena3.ro

"Pregatim un proces colectiv impotriva statului roman pentru recuperarea diferentei de 0,4 lei/actiune. Peste 200 dintre membrii asociatiei noastre si-au eprimat interesul pentru a participa la acest proces si probabil vor porni actiunea in instanta la inceputul lunii iunie", a declarat Marius Murgu, presedintele Asociatiei Actionarilor de la Fondul Proprietatea (FP), organizatie care are drept membri aproimativ 1.000 de persoane. Fostii proprietari sunt in prezent grupati in mai multe Asociatii, dar AAFP s-a dovedit de-a lungul timpului cea mai vocala in relatiile cu statul roman, dar si cu administratorul Fondului, grupul Franklin Templeton. 

Potrivit lui Murgu, procesul se adreseaza strict doar celor care au fost despagubiti de regimul comunist, nu si speculatorilor care au cumparat actiunile de pe piata "gri".

"Au prioritate cei care au fost pagubiti si fusesera despagubiti cu sume mici de la inceput. Ne adresam celor care au fost vaduviti de casa familiara si au primit de la bun inceput sume reduse. Pentru cei care au primit sume foarte mari, o diferenta de 40% nu inseamna mare lucru, dar pentru cei care au primit despagubiri mici, acest procent conteaza", spune Murgu. 

Fostii proprietari au fost despagubiti de la infiintarea Fondului si pana la listare, pe 25 ianuarie, la valoarea nominala de 1 leu (de exemplu, pentru o despagubire in valoare de 100.000 de lei au primit 100.000 de actiuni FP). Dupa listare, procedura de despagubire a fost suspendata pana la inceputul lunii mai, de aceasta conversia titlurilor urmand sa se faca la la pretul mediu de tranzactionare din ultimele 60 de sedinte, nu la valoarea nominala de 1 leu. Reprezentantii fostilor proprietari, dar si unii avocati, au atras atentia in trecut ca astfel se creeaza o discriminare intre cei care au primit titlurile inainte de listare si cei care le primesc acum, in cazul acestora din urma diferenta de pret fiind compensata prin marirea numarului de actiuni pe care le primesc. 

Fostii proprietari care au primit actiunile inainte de listarea FP reclama acum tocmai diferenta dintre valoarea nominala si pretul mediu de 0,6 lei la care s-au tranzactionat titlurile la Bursa. 

Reluarea despagubirilor in aceasta luna a impins pretul chiar si sub pragul de 0,5 lei, fostii proprietarii temandu-se ca in aceste conditii cotatia ar putea cobori chiar sub 0,4 lei. 

"Pragul de 0,5 lei a fost cel mai important din punctul meu de vedere pentru ca acesta a fost ultimul pret la care s-au tranzactionat actiunile inainte de listare. Spargerea acestui prag mie imi arata ca pretul ar putea sa mearga in jos si catre 0,4 lei. Iar daca ne uitam ca pe piata neagra s-au tranzactionat la 0,2-0,3 lei, dupa care sa urce la 0,6 lei si apoi sa coboare iar la 0,2 lei, eu nu vad nici un impediment ca pretul sa cada chiar sub 0,4 lei", afirma Marius Murgu. 

Integral pe www.Antena3.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: