Promotiile la retail si finantarile corporate au trezit creditul privat

Data publicarii: 26-05-2011 | Finante-Banci




Luna aprilie le-a adus in sfarsit o veste buna bancherilor si nu numai lor: creditul privat a inregistrat prima crestere din acest an - chiar daca timida -, datorata promotiilor la finantarile de consum si accelerarii creditarii companiilor. 

Soldul creditului neguvernamental a urcat cu 0,3% in aprilie fata de luna anterioara si a ajuns la 204,6 miliarde lei (50,2 mld. euro), volumul finantarilor noi acordate de bancheri depasind pentru prima data in 2011 rambursarile efectuate de clienti, arata datele BNR.

Avansul creditului privat se datoreaza cresterii cu 1,5% a finantarilor in lei, care au depasit pragul de 78 miliarde lei pentru prima data in ultimul an, in conditiile in care lunile trecute singurul segment care inregistra crestere era cel al imprumuturilor in valuta. Incluzand impactul inflatiei, cresterea lunara a creditului in lei este mai mica, de 0,8%.

"Avansul creditarii in lei a fost stimulat de mentinerea la niveluri scazute a dobanzilor bancare, fiind vizibil in special pe segmentul companiilor care au costul finatarii legat direct de evolutia Robor si care incep sa se reorienteze catre lei pentru creditele pe termen scurt. Scaderea diferentialului de dobanda intre lei si euro nu mai incurajeaza asumarea riscului valutar", comenteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Soldul creditelor in lei acordate compani-ilor a crescut cu 2,5% luna trecuta, ajungand la 43 miliarde lei.

In paralel, imprumuturile in valuta au crescut cu 0,6%, la valori exprimate in euro, atingand echivalentul a 31 mld. euro (126,5 miliarde lei). Avansul finantarilor in valuta s-a dublat fata de martie, dar este sub ritmul de crestere consemnat la sfarsitul anului trecut in contextul in care programul "Prima casa" este in continuare blocat.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: