Profetul cirzei: Romania nu e pregatita sa treaca la euro in 2015. Nu repetati greseala Greciei

Data publicarii: 26-05-2011 | Finante-Banci



Romania inca nu este pregatita sa intre in zona euro in anul 2015. Cel mai bine este sa asteptati un an sau doi pentru cand sunteti siguri ca aveti un cadru economic sanatos, sfatuieste Nouriel Roubini autoritatile romane. Riscurile care persistau anul trecut, cum ar fi inflatia prea mare sau colapsul zonei euro, nu s-au materializat, "desi nu au ajuns la o probabilitate zero", a declarat astazi cunoscutul economist Nouriel Roubini, profetul crizei, la Forumul Financiar 2011.

 Romania inca nu este pregatita sa intre in zona euro in anul 2015. "Cel mai bine este sa asteptati un an sau doi pentru cand sunteti siguri ca aveti un cadru economic sanatos", sfatuieste Nouriel Roubini autoritatile romane, scrie Evenimentul Zilei

El a mai spus ca un aspect pozitiv in situatia economica actuala este cresterea puterii economice a statelor emergente, printre care nu numai India sau China, ci state din America Latina sau Europa Centrala.

  • Nu conteaza daca sunteti in zona euro sau in afara acesteia, important este sa faceti reformele si ajustarile necesare.
  • Sunt mai multe modele. Sunt tari care au ramas in afara zonei euro si au o situatie buna, cum ar fi Danemarca, asa cum sunt tari care au intrat in zona euro si au probleme.
  • Pana in 2015, zona euro poate ca nu va fi intr-o forma prea buna. Tarile care acum se confrunta cu probleme si-ar putea restructura datoriile, dar se vor confrunta cu o problema de competitivitate. Ar putea exista unii politicieni care sa vorbeasca, in acest context, despre beneficiile iesirii din zona euro.
  • Nu cred ca tara va putea adopta la euro in 2015 pentru ca nu sunteti pregatiti. Mai bine asteptati un an sau doi ca sa fiti in forma de care aveti nevoie, sa nu repetati greseala Greciei.

Integral in Evenimentul zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: