Peste 2.300 de structuri de cazare au primit autorizatie de functionare in primele cinci luni din 2011

Data publicarii: 27-05-2011 | Turism



Un numar de 2.355 de structuri de cazare au primit autorizatii de functionare in primele cinci luni ale anului 2011, in crestere cu 250% fata de cele acordate in anul 2010, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

De asemenea, 551 de agentii de turism au primit autorizatii, in primele cinci luni ale anului 2011, numarul acestora fiind in crestere cu 23,5% comparativ cu cele din 2010. 

Potrivit sursei citate, in perioada ianuarie - mai 2011 au fost emise autorizatii de functionare pentru 1.456 de structuri de alimentatie publica, numarul acestora fiind cu 160% mai mare fata de cel din 2010. 

In anul 2010, eliberarea certificatelor de clasificare si a licentelor de turism s-a efectuat incepand cu sfarsitul lunii martie din cauza lipsei formularelor. 

Structurile de primire turistice care nu functioneaza incepand cu deschiderea sezonului estival vor primi amenzi cuprinse intre 2.000 lei si 50.000 lei, in functie de perioada intarzierilor, potrivit unui proiect de Hotarare privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism, lansat in dezbatere interministeriala de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). 

Vor primi amenda de la 2.000 lei la 6.000 lei structurile de primire turistice care nu functioneaza incepand cu data de 1 mai a fiecarui an, amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei structurile de primire turistice care nu functioneaza incepand cu data de 15 mai a fiecarui an, si amenda cuprinsa intre 20.000 lei si 30.000 lei cele care nu functioneaza incepand cu data de 1 iunie a fiecarui an. 

De asemenea, structurile de primire turistice care nu functioneaza la data de 15 iunie a fiecarui an vor fi amendate cu sume intre 30.000 lei si 40.000 lei, iar cele care nu functioneaza dupa data de 1 iulie a fiecarui an, pana la sfarsitul sezonului estival vor primi amenda cuprinsa intre 40.000 lei si 50.000 lei si retragerea certificatului de clasificare. 

Amenzile pentru intarzierea deschiderii structurilor de primire turistice au fost majorate prin intermediul proiectului de act normativ. 

Operatorii economici din turism vor fi obligati sa furnizeze informatii reale cu privire la denumirea, tipul structurii de primire turistice, categoriei de clasificare sau serviciile prestate in materialele promovare, in oferte si pe propriile pagini de internet, potrivit sursei citate. 

Totodata, acestia vor fi obligati sa expuna in mod lizibil si vizibil copia certificatului de clasificare sau a licentei de turism, in actul normativ in vigoare nefiind o precizare expresa in acest sens. 

Pentru obtinerea certificatului de clasificare a structurilor de primire turistice, solicitantul depune declaratia standardizata data pe propria raspundere, la sediul autoritatii administratiei publice centrale responsabile in domeniul turismului, insotita de documentatia completa prevazuta in normele metodologice care reglementeaza conditiile si criteriile de autorizare a structurilor de primire turistice, inainte de darea lor in folosinta, potrivit proiectului de act normativ. 

Sursa: AGERPRES


Ultimele stiri pe BankNews.ro: