Statul a platit 9 mil. lei pentru sumele economisite in 2010 de clientii bancilor pentru locuinte

Data publicarii: 27-05-2011 | Finante-Banci



Statul a facut acum doua zile primele plati catre clientii bancilor pentru locuinte, suma fiind de noua milioane de lei si reprezentand aproximativ 12% din totalul care va fi platit in acest an pentru contractele incheiate in 2010, a declarat joi secretarul de stat in MDRT Eugen Curteanu.

"Plata primei transe a primelor catre clientii bancilor pentru locuinte a fost facuta acum doua zile", a declarat secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) Eugen Curteanu.

Valoarea primei transe a fost de noua milioane de lei si a reprezentat aproximativ 12% din suma pe care statul o va plati pentru sumele economisite in 2010. Potrivit lui Curteanu, restul platilor va fi decis dupa rectificarea bugetara, dar cel mai probabil vor mai fi inca doua transe.

Solicitarile venite din partea bancilor pentru locuinte pentru anul acesta sunt de 81 de milioane de lei, pentru o suma economisita de aproximativ 324 milioane lei.

Statul acorda o prima de 25% din valoarea sumelor economisite anual de catre clientii bancilor pentru locuinte, dar suma nu poate fi mai mare de 250 de euro.

La finalul anului 2010, valoarea depozitelor realizate de catre clientii bancilor pentru locuinte era de 711 milioane de lei, iar numarul contractelor ajunsese la 324.000.

Pe piata din Romania sunt prezente doua banci pentru locuinte, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte.

Potrivit presedintelui Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania, Alexandru Ciobanu, bancile care opereaza in sistemul de economisire-creditare ar putea ajunge la un milion de clienti in cinci ani, ceea ce reprezinta o rata de penetrare de aproape 5%, fata de 1,6% la finele lui 2010.

De asemenea, cele doua banci care activeaza in domeniul locativ intentioneaza sa demareze o campanie comuna de promovare a sistemului de economisire-creditare. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: