Bancile pentru locuinte vor sa ajunga la o rata de penetrare de 10% pe termen mediu

Data publicarii: 27-05-2011 | Finante-Banci



Cele doua banci de economisire-creditare in domeniul locativ de pe piata romaneasca, Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL), ar putea atinge o rata de penetrare (numar de contracte semnate raportate la numarul de locuitori) de 10% pe termen mediu, nivel comparabil cu Ungaria si Croatia, a declarat Aurelia Cionga, vicepresedinte al RBL. Acest lucru ar insemna ca peste 2,1 milioane de romani sa aiba semnat un contract de economisire-creditare.

Alexandru Ciobanu, presedintele ABDLR si al BCR BpL, este de parere ca bancile pentru locuinte ar putea ajunge la un milion de clienti in urmatorii cinci ani.

In prezent, in Romania, rata de penetrare a sistemului de econimisire-creditare in domeniul locativ este de 1,6%, fata de 13% in Ungaria, 16% in Croatia sau 20% in Slovacia. In Germania, rata de penetrare este de 37%, in timp ce in Austria se ridica la 62%.

"Vrem ca rata de penetrare sa ajunga la 10% pe termen scurt si mediu, in mai putin de 10 ani, la nivel comparabil cu Slovacia sau Ungaria. Cele doua banci de economisire-creditare au potential prin forta de distributie, insa, ca orice produs pe termen lung, depinde foarte mult de stabilitatea macroeconomica si de continuitatea politicilor guvernamentale", a explicat Aurelua Cionga.  

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: