La nevoie, BNR poate lua in garantie sedii de banci grecesti in schimbul finantarii

Data publicarii: 27-05-2011 | Finante-Banci



Banca Nationala are parghii pentru a interveni in eventualitatea concretizarii unor scenarii de criza antrenate pe piata bancara locala de situatia din Grecia, incepand de la refinantarea bilaterala a titlurilor de stat detinute de bancile cu capital elen si pana la preluarea in garantie a sediilor acestora in schimbul furnizarii de lichiditati, afirma un oficial din sistemul bancar.

"BNR are mecanisme prin care poate acorda sprijin de lichiditate bancilor, inclusiv prin credite garantate cu active. In ultima instanta, dupa ce ar fi epuizate posibilitatile de finantare prin operatiuni repo bilaterale (n.red. - funizare de lichiditati contra titluri de stat direct intre BNR si o anumita banca aflata in deficit de lichiditate), exista si posibilitatea garantarii cu sediul, desigur cu o ajustare a valorii inregistrate a acestuia."

Sursele citate sustin ca evaluarile actuale nu ofera suport pentru un scenariu in care filialele locale ale bancilor elene s-ar confrunta cu retrageri mari de fonduri din cauza unui efect de contagiune cu tensiunea din Grecia. "Daca este ceva de facut va actiona banca centrala ca autoritate de supraveghere si reglementare. Totul depinde de ce se intampla cu bancile-mama, iar in Grecia exista deja un mecanism de sustinere a grupurilor financiare in cadrul acordului de finantare incheiat anul trecut cu FMI. Statul elen va intra cu capital daca va fi nevoie", spun sursele citate.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: