Ce trebuie si ce nu trebuie sa faci pentru a scapa de faliment

Data publicarii: 30-05-2011 | Afaceri



Concedierea imediata a majoritatii angajatilor este calea aproape sigura catre faliment in timp ce renegocierea contractelor cu furnizorii si cu bancile fara a afecta substantial activitatea productiva pot fi solutiile salvatoare.

O buna parte a companiilor aflate in procedura de insolventa trec automat la concedierea angajatilor scazand astfel substantial sansele de redresare, arata mai multi practicieni in insolventa consultati de RL.

Aceasta pare, de altfel, principala eroare comisa de patronii sau actionarii firmelor aflate in procedura insolventei. Pe locuri de frunte in "topul greselilor" s-ar putea regasi si stoparea investitiilor in tehnologiile productive sau cedarea fara negociere a garantiilor puse la banci pentru credit.

"Din experienta putem afirma ca, in practica, reprezentantii companiilor care intra in procedura insolventei renuntaadin inertie la angajati, apreciind ca acest demers este primul pas in scopul redresarii activitatii, in realitate aceasta strategie periclitand in mod considerabil sansele de reusita ale unui eventual plan de reorganizare.", apreciaza Andrei Dumitru, partener al casei Danila, Petre si Asociatii.

Banca, "prietenul" falitului

A ceda garantiile catre banca fara negociere ar fi iar o gresala mai ales, ca in ultima perioada, bancile sunt dispuse sa discute conditiile creditului. "Fara nici o indoiala ca bancile privesc acum cu alti ochi procedura insolventei. Sunt mult mai deschise decat in perioada de inceput a crizei", spune Arin Stanescu, presedinte Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa.

Integral in Romania Libera


 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: