Fondurile de investitii ale Bank Gutmann aveau in Romania plasamente de 9 mil. de euro in T1

Data publicarii: 30-05-2011 | Finante-Banci



Fondurile de investitii ale Bank Gutmann aveau la finalul primului trimestru plasamente in Romania de 9 milioane de euro, in special in titluri de stat, bonduri corporatiste si actiuni din domeniul energiei, au declarat pentru NewsIn reprezentantii bancii.

"Fondurile noastre de investitii au in portofoliu instrumente financiare din Romania de circa 9 milioane de euro, in special in titluri de stat, bonduri corporatiste si actiuni din domeniul energiei. Suma este foarte mica pentru noi, dar reflecta din pacate lipsa de lichiditate a pietei romanesti. In plus, nu facem investitii directe pentru clientii nostri in lipsa conturilor globale, asa cum sunt folosite la nivel international", a explicat Ilinca Von Derenthall, director pentru Romania, partener si membru al Comitetului Executiv al Bank Gutmann, responsabila pentru Divizia Internationala de Private Banking.

Banca austriaca Gutmann, specializata in activitati de private banking si wealth management, a inceput operatiunile in Romania in luna aprilie 2010. Dupa primul an de activitate, banca a ajuns la aproximativ 50 de clienti si active de aproape 50 milioane de euro.

Reprezentantul Bank Gutmann sustine ca randamentele obtinute pe piata din Romania sunt satisfacatoare, insa pentru moment banca nu intentioneaza sa-si mareasca considerabil expunerea pe piata romaneasca.

Ilinca Von Derenthall sustine ca in prezent banca nu are niciun client institutional din Romania. "Ne-am bucura sa avem clienti institutionali din Romania, mai ales in masura in care legislatia permite fondurilor de pensii private si investitii in valori mobiliare internationale". Oficialii bancii au declarat ca se afla in discutii cu cateva fonduri de pensii pentru administrarea investitiilor.

In ceea ce piveste clientii din Romania, reprezentantul Bank Gutmann sustine ca acestia au un apetit de risc moderat, preferand sa plaseze banii pe pietele externe.

"Clientii romani au in general un apetit de risc moderat spre mediu, acceptand in portofolii un mix de instrumente internationale, atat actiuni cat si bonduri. Divesificarea pe industrii si tari se face in functie de preferintele investitionale ale clientului, la fel si stabilirea valutei de referinta, care este in general euro si mai rar dolarul american. In portofoliile cu apetit de risc mai crescut se regasesc si investitii in instrumente alternative (metale, marfuri, fonduri de real estate)", a spus Ilinca Von Derenthall.

Pe de alta parte, clientul din Romania are un orizont de timp investitional mai mic decat cel din Austria.

"O diferenta fata de un client austriac, de exemplu, este durata mai scurta de timp pe care o discutam ca orizont de investitie; vorbim in medie de 5 ani, rareori de 10 ani. Aceast orizont de timp influenteaza atat selectia instrumentelor cat si rentabilitatile pe care le putem oferi", a mai declarat Ilinca Von Derenthall. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: