Grupul OTE a anuntat ca nu mai cumpara actiunile Romtelecom, MCSI pregateste listarea la bursa

Data publicarii: 31-05-2011 | Finante-Banci



Grupul grec OTE a transmis Ministerului roman al Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) ca "in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom", astfel ca statul roman si oficialii OTE vor merge mai departe cu procesul de listare, dar si cu fuziunea Romtelecom cu Cosmote.

"Ca urmare a intalnirii din data de 18 mai 2011 intre oficialii MCSI si reprezentantii OTE (actionarul majoritar al Romtelecom, n.r.) si Deutsche Telekom, partea elena a transmis punctul de vedere al companiei cu privire la vanzarea actiunilor Romtelecom detinute de statul roman. Grupul OTE precizeaza ca in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom, din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii", se arata intr-un comunicat emis luni de minister.

Totusi, daca circumstantele se schimba, grupul OTE  ar putea sa-si reconsidere pozitia, spun reprezentantii MCSI.

"De asemenea, reprezentantii OTE considera ca viitorul companiilor telecom este dictat de dezvoltarea tehnologiei si de evolutia nevoilor si cererilor consumatorilor. In acest context, propun demararea imediata a operatiunilor de fuzionare a celor doua companii din Romania: Romtelecom si Cosmote. In scrisoarea inaintata, grupul OTE mentioneaza ca, daca Guvernul Romaniei doreste sa-si monetizeze actiunile partial sau integral prin listare la bursa, va transmite instructiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul in acest proces, conform prevederilor din Acordul Actionarilor", mai informeaza comunicatul.

Oficialii Ministerului roman al Comunicatiilor si reprezentantii OTE si Deutsche Telekom au discutat in urma cu doua saptamani la sediul ministerului din Capitala pe tema ofertei de vanzare a celor aproape 46% din actiunile detinute de statul roman la Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania. Reprezentantii OTE au cerut atunci o serie de clarificari, urmand ca in termen de o saptamana sa prezinte o propunere scrisa.

Totodata, potrivit ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme, societatea RCS&RDS a facut o oferta pentru preluarea celor 45,99% de actiuni pe care Ministerul Comunicatiilor le detine la Romtelecom. "In cazul in care nu ajungem la o intelegere cu actionarul majoritar al Romtelecom, grupul grecesc OTE, as prefera listarea Romtelecom. Dar a existat o oferta de la RCS&RDS pentru preluarea actiunilor", declara recent ministrul Valerian Vreme.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) este institutia care are rolul de a realiza politica Guvernului in sectoarele comunicatiilor electronice si audiovizuale, serviciilor postale, tehnologiei informatiei si in domeniul serviciilor societatii informationale si ale societatii bazate pe cunoastere din Romania.

Romtelecom ofera servicii complexe pe piata de comunicatii, de la telefonie fixa, la Internet, televiziune digitala, IPTV, servicii combinate de date si voce, precum si un program permanent controlat de Customer-Care. Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale - 45.99%.Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: