Spania decide miercuri ce masuri va lua impotriva Germaniei in scandalul E.coli

Data publicarii: 02-06-2011 | International


Un oficial spaniol s-a declarat miercuri indignat de acuzatiile potrivit carora Spania ar fi fost la originea epidemiei de E.coli din Germania si Suedia, iar Madridul urmeaza sa aiba o reuniune pentru a decide ce masuri trebuie luate, relateaza CNN.

Vicepremierul Alfredo Perez Rubalcaba a declarat ca Spania nu exclude "actiuni impotriva autoritatilor germane", care au pus sub semnul intrebarii "calitatea produselor spaniole".

Saptamana trecuta, oficialii germani au sugerat ca epidemia ar fi fost provocata de castraveti din Spania. Insa marti s-a stabilit ca acestia nu sunt de fapt responsabili. Testele au stabilit ca respectivii castraveti bio au fost infectati cu E.coli, dar nu cu tulpina letala gasita la mai mult de 1.000 de persoane care s-au imbolnavit in Germania si statele invecinate, potrivit dpa.

"Sursa infectarii ramane necunoscuta", a spus Cornelia Pruefer-Storcks, ministrul sanatatii din Hamburg, unde au avut loc testele.

"Daca ar fi fost castravetii, s-ar fi inregistrat cazuri si in Spania. Autoritatile din Hamburg nu stiu care este cauza. Inteleg ca au o problema. Am spus 'Trebuie sa ziceti ca nu suntem noi' ", a declarat oficialul spaniol.

Oficialii spanioli si producatorii au vorbit public despre varianta solicitarii de despagubiri de la Germania sau UE. Sectorul de export spune ca pierderile sunt de 290 milioane de dolari saptamanal, pentru ca are de suferit si productia de rosii, salata si alte legume.

Rubalcaba va prezida o reuniune in Almeria - nucleul unei regiuni de agricultura a Spaniei - miercuri, pentru a se decide pasii pe care trebuie sa ii faca Spania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: