Analisti: Cursul de echilibru variaza in intervalul 4 - 4,4 lei/euro

Data publicarii: 02-06-2011 | Finante-Banci



Exportatorii afirma ca moneda este supraevaluata, iar cotatia ar trebui sa se plaseze intre 4,7 si 4,8 lei/euro. O depreciere brusca si mare reaprinde inflatia si pune presiune pe debitorii bancilor.

Moneda nationala este supraevaluata, "cursul normal" fiind 4,7-4,8 lei/euro, iar aprecierea leului are efecte negative asupra exporturilor, a caror dinamica este deja in scadere, si implicit asupra sanselor de revenire a economiei, potrivit Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Un studiu al Economist Inteligence Unit (EIU) de la inceputul anului arata ca leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedei nationale a continuat, astfel ca, extrapoland, supraevaluarea este de 16%. Un curs normal ar trebui sa fie 4,7-4,8 lei/euro. Ii intrebam pe adeptii mentinerii cursului (...) de ce nu este asa. Cifrele si studiile arata ca avem o supraevaluare a leului si asteptam contraargumente de ce cursul nu este acolo", a declarat, ieri, Florin Pogonaru, presedintele AOAR. In opinia acestuia, BNR este "excesiv de prudenta" in privinta capitalurilor speculative. "Ai datoria sa duci cursul la nivelul la care economia functioneaza, nu sa fii excesiv de prudent. A fi prudent inseamna sa inchizi totul. Nu credem ca este acceptabila intarirea monedei nationale intr-o tara care se afla intr-o criza profunda, o tara parte a unei piete unice, fara posibilitati de a actiona prin bariere de orice fel", a aratat reprezentantul AOAR, scrie Fin.ro

Ce spun economistii

Analistii spun insa ca un interval de echilibru pentru moneda nationala este 4-4,4 lei/euro. De altfel, ei atrag atentia ca un curs de echilibru este greu de stabilit, in conditiile in care exista foarte multe modele de calcul. "Nimeni nu poate sa spuna cu exactitate  care este cursul de echilibru. La urma urmelor, acest nivel este cel care este perceput de piata drept unul de echilibru", arata Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Integral in Fin.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: