Proiectul Constitutiei - Instantele nu vor mai putea decide in zona politicilor fiscale si bugetare

Data publicarii: 02-06-2011 | Economie


Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri ca, in proiectul Constitutiei avansat de el, instantele nu vor mai putea da decizii in zona politicilor fiscale si bugetare, deoarece aceste domenii intra exclusiv in competenta Guvernului si Parlamentului.

"La articolul 126, ramanand in zona fiscalitatii si a bugetelor, propun includerea actelor care privesc politicile fiscale si bugetare ale statului in sfera actelor excluse controlului judecatoresc. Deci nu instantele pot sa spuna daca marirea TVA a fost corecta sau daca cresterea CAS a fost corecta sau daca reducerea sau introducerea unor taxe a fost corecta", a spus presedintele, adaugand ca problema fiscalitatii este una strict de competenta Guvernului si a Parlamentului.

"Guvernul propune, Parlamentul dispune, aproba. Puterea judecatoreasca nu poate face politica fiscala a statului", a subliniat Basescu.

Deficitul maxim acceptat in proiectul de revizuire a Constitutiei, dat publicitatii de Administratia Prezidentiala, este limitat la 3% din Produsul Intern Brut, datoria publica la maxim 60% din PIB, iar imprumuturile externe pot fi contractate doar pentru investitii.

Potrivit proiectului de revizuire a Constitutiei se introduce un nou articol privind "politica financiara". "Statul trebuie sa evite deficitul public excesiv. Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din produsul intern brut, iar datoria publica nu poate depasi 60% din produsul intern brut. Imprumuturile externe pot fi contractate numai in domeniul investitiilor", se arata in propunerea de revizuire a legii fundamentale.

De asemenea, se precizeaza ca in cazul producerii unei catastrofe naturale sau ivirii unor situatii exceptionale cu impact negativ semnificativ asupra finantelor publice, valorile maxime de deficit si datorie publica pot fi depasite doar cu acordul majoritatii parlamentarilor, "numai daca depasirea poate fi compensata in maximum trei ani".

Totodata, prin derogare, se pot folosi imprumuturile externe si pentru prevenirea consecintelor unei calamitati naturale sau a unui dezastru deosebit de grav, doar cu acordul majoritatii parlamentarilor. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: